Drijemanje tijekom dana negativno utječe na vaše zdravlje!

Dreamstime
Osjećaj umora i kroničan nedostatak sna glavni su krivci ozbiljnih zdravstvenih komplikacija...
Vidi originalni članak

Godišnji susret American College of Cardiology otkrio je neke poprilično iznenađujuće rezultate zanimljivog istraživanja o utjecaju popodnevnog sna na zdravlje ljudi. 

U čak 21 povezanom istraživanju sudjelovalo je više od 300 tisuća ljudi otkriveno je kako popodnevne spavalice, koje tijekom dana spavaju više od jednog sata, imaju čak 50 posto više šanse da dobiju dijabetis nego oni koji spavaju manje od pola sata dnevno.
Također, povezuje se s povećanim rizikom od visokog krvnog tlaka, a u ekstremnim slučajevima čak i sa srčanim udarom. 

Ipak, nije potvrđeno da je upravo popodnevni odmor glavni krivac za ova stanja. Kako ističe dr. Peter Farrehi sa sveučilišta u Michiganu, potreba za (pre)čestim odmorom, kao i stalan osjećaj umora, mogu biti način na koji vam tijelo signalizira da se nešto loše događa.

Kako biste provjerili pripadate li ovoj skupini ljudi, dovoljno je da se zapitate spavate li noću minimalno 7 sati u komadu te jeste li i dalje stalno umorni? Ako jeste, vrijeme je da posjetite liječnika kako bi provjeriti vaše zdravstveno stanje.

No, ako se volite prepustiti popodnevnom driježemu od tridesetak minuta, nemate razloga za brigu. Nije dokazano da takav odmor negativno djeluje na zdravlje, ali zato doprinosi boljem raspoloženju i većom motivacijom za obavljanje svakodnevnih aktivnosti.

 

Sve naše novosti možete pratiti i na Facebooku te Instagramu! :)

Posjeti joomboos.24sata.hr