Zaluđenost: Koliki si ovisnik o mobitelu?

Pixabay
Svi smo mi ovisni o mobitelu, saznaj koliko si ti.
Vidi originalni članak

Ako si ti jedna od onih osoba kojoj je pametni telefon kao produžena ruka bez koje ne može živjeti, pa čak ni otići na WC, a svakih nekoliko minuta provjeravaš imaš li propušteni poziv, poruku i što se događa na društvenim mrežama, patiš od nomofobije. Nomofobija je jedan od najraširenijih strahova diljem svijeta od kojeg boluje preko 70% ljudi.

via GIPHY

S obzirom da su mobiteli postali glavni način komunikacije, pa tako i dio svakodnevnice ne možemo zamisliti život bez njih. Svojeg pametnog ljubimca prvog ćeš spremiti u džep od jakne kada izlaziš iz kuće, sigurno ga nećeš zaboraviti staviti na punjenje i provjeriti tko je objavio novu sliku na Instagramu. Obrati samo pozornost kada se voziš gradskim prijevozom koliko ljudi bulji u svoje mobitele i odlutaju u svoj neki virtualni svijet.

via GIPHY

Znanstvena istraživanja dokazala su kako je nomofobija postala "bolest 21. stoljeća", a evo i zašto. Naime, dopamin ili "hormon sreće" luči se kada čujemo dobru vijest, vodimo razgovor s bliskom osobom, dobijemo lijepu poruku ili pogledamo video nekog preslatkog psa u pidžami na YouTubeu. Zbog dopamina i osjećaja koji imaš dok držiš mobitel u ruci postaješ sve ovisiniji o njemu, pa je to vjerojatno razlog zašto si u posljednjih 24 sata pogledao barem deset videa o kuhanju i svoje omiljene YouTubere. 

via GIPHY

S toga nije ni čudno da je istraživanje jednog američkog sveučilišta pokazalo da mladi provedu čak deset sati dnevno na surfanje internetom. Razmisli koliko kvalitetnih stvari možeš napraviti u tih deset sati? Kao, na primjer, naći se s prijateljima, otići u kino i biti društven ne samo na društvenim mrežama.

Donosimo ti pet znakova da si totalni ovisnik o mobitelu:

1. Kako bi se osjećao/la da ti netko kaže da nećeš imati pristup mobitelu cijeli dan? Ako misliš da bi preživio/la onda super, ali ako bi te uhvatila panika znaš koliko je sati.

via GIPHY

2. Došla ti je poruka da si potrošio/la sve megabajte na mobitelu, a ti brže bolje pogledom tražiš gdje je najbliži kiosk.

3. Ne može proći pet minuta, a ti klikaš na zaslon mobitela i provjeravaš imaš li koju ne pročitanu poruku na Whatsappu.

via GIPHY

4. Sastavni dio sadržaja tvoje torbe je punjač za mobitel kako se slučajno ne bi morao/la nositi s praznom baterijom.

5. Kada ti padne mobitel na pod brzinom munje ga podižeš, provjeravaš jel ekran čitav, a srce ti je stalo na nekoliko sekundi.

Stigao nam novi broj JoomBoos VideoStar magazina u kojem smo, samo za vas, pripremili hrpu iznenađenja.

Možete odabrati između dvije naslovnice. Na jednoj se nalazi zločesti dečko YouTubea Logan Paul, a na drugoj jedna od najpopularnijih hrvatskih YouTuberica SaamoPetra.

Ne propusti odlične modne savjete i pročitaj kako isfurati jednu od najpopularnijih boja sezone.

Otkrij pedeset nijansi žute i saznaj kako uvijek biti trendi u školi.

U magazinu možeš dobiti super cool dar - personalizirane kartice s motivacijskom porukom koju su ručnu potpisali najpoznatiji hrvatski YouTuberi i Nescafe 3u1.

 

ŽELIŠ BITI YOUTUBER NA JEDAN DAN I OSVOJITI SNIMANJE SA ZAKON BRAĆE? KLIKNI OVDJE

Posjeti joomboos.24sata.hr