Bez srama 4645 pregleda 11. travnja 2018.

Zaluđenost: Koliki si ovisnik o mobitelu?

Pixabay

Svi smo mi ovisni o mobitelu, saznaj koliko si ti.

Ako si ti jedna od onih osoba kojoj je pametni telefon kao produžena ruka bez koje ne može živjeti, pa čak ni otići na WC, a svakih nekoliko minuta provjeravaš imaš li propušteni poziv, poruku i što se događa na društvenim mrežama, patiš od nomofobije. Nomofobija je jedan od najraširenijih strahova diljem svijeta od kojeg boluje preko 70% ljudi.

via GIPHY

S obzirom da su mobiteli postali glavni način komunikacije, pa tako i dio svakodnevnice ne možemo zamisliti život bez njih. Svojeg pametnog ljubimca prvog ćeš spremiti u džep od jakne kada izlaziš iz kuće, sigurno ga nećeš zaboraviti staviti na punjenje i provjeriti tko je objavio novu sliku na Instagramu. Obrati samo pozornost kada se voziš gradskim prijevozom koliko ljudi bulji u svoje mobitele i odlutaju u svoj neki virtualni svijet.

via GIPHY

Znanstvena istraživanja dokazala su kako je nomofobija postala "bolest 21. stoljeća", a evo i zašto. Naime, dopamin ili "hormon sreće" luči se kada čujemo dobru vijest, vodimo razgovor s bliskom osobom, dobijemo lijepu poruku ili pogledamo video nekog preslatkog psa u pidžami na YouTubeu. Zbog dopamina i osjećaja koji imaš dok držiš mobitel u ruci postaješ sve ovisiniji o njemu, pa je to vjerojatno razlog zašto si u posljednjih 24 sata pogledao barem deset videa o kuhanju i svoje omiljene YouTubere. 

via GIPHY

S toga nije ni čudno da je istraživanje jednog američkog sveučilišta pokazalo da mladi provedu čak deset sati dnevno na surfanje internetom. Razmisli koliko kvalitetnih stvari možeš napraviti u tih deset sati? Kao, na primjer, naći se s prijateljima, otići u kino i biti društven ne samo na društvenim mrežama.

Donosimo ti pet znakova da si totalni ovisnik o mobitelu:

1. Kako bi se osjećao/la da ti netko kaže da nećeš imati pristup mobitelu cijeli dan? Ako misliš da bi preživio/la onda super, ali ako bi te uhvatila panika znaš koliko je sati.

via GIPHY

2. Došla ti je poruka da si potrošio/la sve megabajte na mobitelu, a ti brže bolje pogledom tražiš gdje je najbliži kiosk.

3. Ne može proći pet minuta, a ti klikaš na zaslon mobitela i provjeravaš imaš li koju ne pročitanu poruku na Whatsappu.

via GIPHY

4. Sastavni dio sadržaja tvoje torbe je punjač za mobitel kako se slučajno ne bi morao/la nositi s praznom baterijom.

5. Kada ti padne mobitel na pod brzinom munje ga podižeš, provjeravaš jel ekran čitav, a srce ti je stalo na nekoliko sekundi.

 | Autor:

Stigao nam novi broj JoomBoos VideoStar magazina u kojem smo, samo za vas, pripremili hrpu iznenađenja.

Možete odabrati između dvije naslovnice. Na jednoj se nalazi zločesti dečko YouTubea Logan Paul, a na drugoj jedna od najpopularnijih hrvatskih YouTuberica SaamoPetra.

Ne propusti odlične modne savjete i pročitaj kako isfurati jednu od najpopularnijih boja sezone.

Otkrij pedeset nijansi žute i saznaj kako uvijek biti trendi u školi.

U magazinu možeš dobiti super cool dar - personalizirane kartice s motivacijskom porukom koju su ručnu potpisali najpoznatiji hrvatski YouTuberi i Nescafe 3u1.

 

ŽELIŠ BITI YOUTUBER NA JEDAN DAN I OSVOJITI SNIMANJE SA ZAKON BRAĆE? KLIKNI OVDJE

Tvoja reakcija?