10 razloga zbog kojih ćete zavoljeti ples kao tjelovježbu

reuters/pixsell/CANVA
Ples je odlična vrsta tjelovježbe i to već znaju i ptice na grani, a ako vas zanima koje su još prednosti plesa, nastavite čitati!
Vidi originalni članak

Bilo da se radi o zumbi, sambi, valceru ili jednostavno čaganju kod kuće ili na plesnom treningu, ples je jedan od najzabavnijih načina za potrošiti vrijeme, ali i za odraditi tjelovježbu koja će vam biti dinamična, zabavna i jaaako korisna. Ako vas zanima koje još prednosti ima ples, nastavite čitati jer smo na Bustleu pronašli deset razloga zbog kojih ćete zavoljeti ovu vrstu tjelovježbe. Iako nije za svakoga, mogla bi se svidjeti mnogima!

1. Odlična kardio vježba

Profesionalna trenerica Alissa Tucker navodi kako je brzi ples odličan način za poboljšanje izdržljivosti. Kada uvedete ples u svoju svakodnevnu rutinu, uvidjet ćete kako s vremenom imate sve više kondicije.

2. Jako dobra funkcionalna vježba

Plesom aktivirate cijelo tijelo što znači da ćete svakodnevne zadatke izvršavati puno lakše i sa smanjenim rizikom od ozljeda. 

via GIPHY

3. Ples povećava snagu

S obzirom na to da se, prilikom plesa, krećete u raznim smjerovima i radite puno različitih pokreta, to će aktivirati vaše trbušne mišiće, ali i mišiće gornjeg i donjeg dijela tijela koji će s vremenom postati sve jači.

4. Potiče rad mozga

Znanstvene studije su pokazale da isprobavanje novih plesnih pokreta stvara nove veze u našem mozgu koje kasnije poboljšavaju naše pamćenje i kognitivne sposobnosti. 

via GIPHY

5. Smanjuje razinu stresa

Ples od nas zahtijeva da obraćamo punu pažnju na pokrete i sve oko nas pa samim time nemamo prilike puno razmišljati o problemima koji nas muče i u plesu možemo malo 'razbistriti' misli.

6. Poboljšava koordinaciju 

Ples je, uglavnom, pun koraka koje tek moramo savladati, što znači da je naša koordinacija stavljena pred izazov. Naravno, to ne znači ništa loše jer ćemo s vremenom primijetiti kako neke korake izvodimo kao od šale i kako nam je koordinacija sve bolja!

via GIPHY

7. Podiže raspoloženje

S obzirom na to da je ples jedan oblik kardio vježbe, on definitivno poboljšava naše raspoloženje. Ako sudjeluješ u nekom plesu u skupini, tvom raspoloženju će pridonijeti i druženje s drugim ljudima i stvaranje novih uspomena, ali čak i ako plešeš sam ili sama kod kuće, osjećat ćeš se odlično jer slušaš glazbu koju voliš i plešeš baš onako kako tebi odgovara!

8. Potiče fleksibilnost

Ako sudjeluješ na nekom od grupnih satova plesa, sigurno ćeš se istegnuti prije i nakon 'treninga'. Upravo to istezanje, nakon kardio vježbe kao što je ples, pomoći će ti da postaneš puno fleksibilniji/a i ujedno će smanjiti rizik od mogućih ozljeda. 

via GIPHY

9. Potiče bolji protok krvi 

Kao što je već navedeno, ples je jedan oblik kardio vježbe što znači da definitivno potiče cirkulaciju te samim time dovodi više kisika do mozga. Tako se povećava naša koncentracija i raspoloženje.

10. Zabava

Svi znamo da je najbolja tjelovježba ona koju zaista i odradimo. Upravo zato je ples idealan jer je ekstra zabavan, a zapravo se ni ne osjećamo kao da vježbamo (za razliku od teretane u kojoj svaka minuta, barem većini, traje beskonačno). 

via GIPHY

Tko se već rasplesao?

 

Nikad bogatiji limited edition JoomBoos Posterbook je na svim kioscima Tiska!

Posjeti joomboos.24sata.hr