Našli smo recept za klasik među kolačima - lambadu!
Iako su božićni praznici i vrijeme uživanja u mnogim slasticama tek završili te mnogi smatraju da je sada vrijeme za detoks i odmor od kalorične hrane, mi smo svjesni toga da će vas (ali i nas) ubrzo uhvatiti želja za nečim slatkim. A kako vas ta želja za slatkim ne bi uhvatila nespremne, donosimo recept za lambadu - starinski kolač koji svi obožavamo, ali smo možda pomalo i zaboravili na njega.
Sastojci:
Biskvit
- 6 jaja
- 150 g šećera
- 150 g glatkog brašna
- 1 žličica praška za pecivo
Žele od naranče
- 1 litra soka od naranče
- 50 g šećera
- 3 vrećice pudinga od vanilije
Bijela krema
- 500 ml mlijeka
- 50 g šećera
- 50 g glatkog brašna
- 200 g maslaca
Sloj keksa
- 150 g petit keksa
- 150 ml hladnog mlijeka za namočiti kekse
Glazura
- 100 g čokolade za kuhanje
- 70 g maslaca
Postupak:
1. Biskvit
Odvoji bjelanjke od žumanjaka. Izmiksaj žumanjke i šećer pa dodaj glatko brašno i pomiješano s praškom za pecivo. Od bjelanjaka napravi čvrsti snijeg i dodaj ga u smjesu. Biskvit peci na 180 stupnjeva oko 20 minuta ili dok ne dobije zlatnu boju.
2. Žele od naranče
Sok od naranče zagrijavaj na laganoj vatri i pričekaj da proključa. Potom u njega dodaj puding od vanilije i šećer te miješaj dok se ne zgusne. Dobivenu smjesu, još dok je vruća, prelij preko biskvita i ostavi da se potpuno ohladi i stegne.
3. Bijela krema
Na pari skuhaj kremu od mlijeka, brašna i šećera te ostavi da se ohladi. Kada se krema ohladila, dodaj joj omekšali maslac i miksaj dok krema ne postane skroz glatka. Premaži ju preko želea od naranče. Na bijelu kremu posloži petit kekse namočene u mlijeku i ostavi da se kolač ohladi.
4. Čokoladna glazura
Kada se kolač ohladio, na pari otopi čokoladu s maslacem i prelij preko kolača te ga ostavi da se ohladi preko noći prije rezanja.
Uživaj!