Fancy a. f. 9589 pregleda 10. siječnja 2022.

Našli smo recept za klasik među kolačima - lambadu!

dadacakes/instagram

Iako su mnogi od nas ovih dana rekli kako do idućeg Božića neće pojesti ništa slatko, znamo da takve odluke ne traju predugo pa vam u nastavku donosimo recept za jedan, pomalo zaboravljeni kolač. Nema smisla da budemo nespremni kada nas uhvati želja za slatkim, zar ne?

Iako su božićni praznici i vrijeme uživanja u mnogim slasticama tek završili te mnogi smatraju da je sada vrijeme za detoks i odmor od kalorične hrane, mi smo svjesni toga da će vas (ali i nas) ubrzo uhvatiti želja za nečim slatkim. A kako vas ta želja za slatkim ne bi uhvatila nespremne, donosimo recept za lambadu - starinski kolač koji svi obožavamo, ali smo možda pomalo i zaboravili na njega. 

Sastojci:

Biskvit

  • 6 jaja
  • 150 g šećera
  • 150 g glatkog brašna
  • 1 žličica praška za pecivo

Žele od naranče

  • 1 litra soka od naranče
  • 50 g šećera
  • 3 vrećice pudinga od vanilije

Bijela krema

  • 500 ml mlijeka
  • 50 g šećera
  • 50 g glatkog brašna
  • 200 g maslaca

Sloj keksa

  • 150 g petit keksa
  • 150 ml hladnog mlijeka za namočiti kekse

Glazura

  • 100 g čokolade za kuhanje
  • 70 g maslaca

Postupak: 

1. Biskvit

Odvoji bjelanjke od žumanjaka. Izmiksaj žumanjke i šećer pa dodaj glatko brašno i pomiješano s praškom za pecivo. Od bjelanjaka napravi čvrsti snijeg i dodaj ga u smjesu. Biskvit peci na 180 stupnjeva oko 20 minuta ili dok ne dobije zlatnu boju.

2. Žele od naranče

Sok od naranče zagrijavaj na laganoj vatri i pričekaj da proključa. Potom u njega dodaj puding od vanilije i šećer te miješaj dok se ne zgusne. Dobivenu smjesu, još dok je vruća, prelij preko biskvita i ostavi da se potpuno ohladi i stegne. 

3. Bijela krema

Na pari skuhaj kremu od mlijeka, brašna i šećera te ostavi da se ohladi. Kada se krema ohladila, dodaj joj omekšali maslac i miksaj dok krema ne postane skroz glatka. Premaži ju preko želea od naranče. Na bijelu kremu posloži petit kekse namočene u mlijeku i ostavi da se kolač ohladi. 

4. Čokoladna glazura

Kada se kolač ohladio, na pari otopi čokoladu s maslacem i prelij preko kolača te ga ostavi da se ohladi preko noći prije rezanja.

Uživaj! 

 

Nikad bogatiji limited edition JoomBoos Posterbook je na svim kioscima Tiska!

 | Autor:

Tvoja reakcija?

RECEPT

Ovo je jedini recept za sarmu koji vam ove godine treba!

1 komentar/a

dancy1973

Nikad se meso ne dinsta! Niti za sarmu, niti za papriku. Ja sam počela raditi lažnu sarmu, jer moji bacaju listove zelja tj kupusa i pravim ju s Fantom za sarmu. Uzmem veliki široki lonac, na dno poslažem rezano kiselo zelje, pa meso začinjeno Fantom i rižom, opet zelje, između nešto suho. U većoj plastičnoj posudi izmiješam 4-5 žlica oštrog brašna, 2 l vode, pasiranu rajčicu, ulijem u lonac, poklopim I u pećnicu 90 minuta na 200-°