Iako su mnogi od nas ovih dana rekli kako do idućeg Božića neće pojesti ništa slatko, znamo da takve odluke ne traju predugo pa vam u nastavku donosimo recept za jedan, pomalo zaboravljeni kolač. Nema smisla da budemo nespremni kada nas uhvati želja za slatkim, zar ne?
Iako su božićni praznici i vrijeme uživanja u mnogim slasticama tek završili te mnogi smatraju da je sada vrijeme za detoks i odmor od kalorične hrane, mi smo svjesni toga da će vas (ali i nas) ubrzo uhvatiti želja za nečim slatkim. A kako vas ta želja za slatkim ne bi uhvatila nespremne, donosimo recept za lambadu - starinski kolač koji svi obožavamo, ali smo možda pomalo i zaboravili na njega.
Sastojci:
Biskvit
- 6 jaja
- 150 g šećera
- 150 g glatkog brašna
- 1 žličica praška za pecivo
Žele od naranče
- 1 litra soka od naranče
- 50 g šećera
- 3 vrećice pudinga od vanilije
Bijela krema
- 500 ml mlijeka
- 50 g šećera
- 50 g glatkog brašna
- 200 g maslaca
Sloj keksa
- 150 g petit keksa
- 150 ml hladnog mlijeka za namočiti kekse
Glazura
- 100 g čokolade za kuhanje
- 70 g maslaca
Postupak:
1. Biskvit
Odvoji bjelanjke od žumanjaka. Izmiksaj žumanjke i šećer pa dodaj glatko brašno i pomiješano s praškom za pecivo. Od bjelanjaka napravi čvrsti snijeg i dodaj ga u smjesu. Biskvit peci na 180 stupnjeva oko 20 minuta ili dok ne dobije zlatnu boju.
2. Žele od naranče
Sok od naranče zagrijavaj na laganoj vatri i pričekaj da proključa. Potom u njega dodaj puding od vanilije i šećer te miješaj dok se ne zgusne. Dobivenu smjesu, još dok je vruća, prelij preko biskvita i ostavi da se potpuno ohladi i stegne.
3. Bijela krema
Na pari skuhaj kremu od mlijeka, brašna i šećera te ostavi da se ohladi. Kada se krema ohladila, dodaj joj omekšali maslac i miksaj dok krema ne postane skroz glatka. Premaži ju preko želea od naranče. Na bijelu kremu posloži petit kekse namočene u mlijeku i ostavi da se kolač ohladi.
4. Čokoladna glazura
Kada se kolač ohladio, na pari otopi čokoladu s maslacem i prelij preko kolača te ga ostavi da se ohladi preko noći prije rezanja.
Uživaj!
Nikad bogatiji limited edition JoomBoos Posterbook je na svim kioscima Tiska!
Komentiraj, znaš da želiš!
Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun?
Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.