Opasno za zdravlje: Pazi se Instagram stalkanja

filip.dejanovic.39/Instagram
Ležiš u krevetu i samo ti svjetlost mobitela obasjava lice, bezbrižno skrolaš po profilu najbolje frendice od sestre svog bivšeg dok slučajno ne vidiš da je već prošla ponoć. Whaat?! Kunem se da je bilo 10 prije pet minuta! Buljiš u taj ekran već dva sata - evo kako se kontrolirati.
Vidi originalni članak

Sigurno provodiš jako puno vremena ispred svog malog ekrana, a mama i tata su ti barem jednom rekli da ti to samo kvari oči. Na takve komentare samo kolutaš očima, ali jesi li ikad uzeo u obzir da su u pravu? Ipak većinu svog vremena provedeš na mobitelu ili laptopu.

via GIPHY

Znaš li što je sindrom kompjuterskog vida? Simptomi ovog sindroma su mutan pogled, iziritirane oči, bol, suhe i crvene oči, pa čak i bolovi u vratu zbog toga što si stalno u istom položaju i buljiš u mobitel. 

Kada si na laptopu, vrlo je moguće da gledaš i u nešto sa strane, pa stalno mičeš pogled s ekrana i tvojim očima treba dodatni napor da se ponovo fokusiraju kada gledaju u ekran. Kada si na mobitelu, zna se dogoditi da ga približiš ful blizu licu, a da to ni ne primijetiš. Kada stalno buljiš u ekran, manje trepćeš, a treptanje je potrebno da bi oči ostale vlažne i zdrave. Vidiš li u čemu je problem? Reflektiranje svjetla s malog ekrana nije prirodno i tvoje oko se ne može na njega naviknuti, što je najveći razlog zašto dobivaš simptome sindroma kompjuterskog vida. 

via GIPHY

Sada je vrijeme da odgovorimo na pitanje koje si čekao, kako spriječiti ovo sve? Nije realno reći "smanji skrolanje i stalkanje na Instagramu do kasno u noć" jer su šanse niske da se uspiješ kontrolirati i pogotovo ako koristiš svoj laptop da bi učio i pisao zadaću. 

Probaj pravilo 20-5-20. Ako gledaš u ekran 20 minuta, pogledaj nešto udaljeno pet metara od tebe na 20 sekundi. Tako ćeš odmoriti svoje oči od neprirodnog svjetla ekrana. Također, nemoj zaboraviti treptati! 

Dokazano: Cure koje naprave prvi potez sretnije su u vezi.

Ne propustite urnebesnu JoomBoosovu seriju “Prank’d” subotom u 11 sati na JoomBoos YouTube kanalu. Spremite se na hrpu smijeha i neugodnih iznenađenja. Matija prijatelje, ali i obične ljude plaši, tjera u plač, dovodi do trenutka zbunjenosti i ludila, ali nikad ne prelazi granicu. Gotovo nikad...

Posjeti joomboos.24sata.hr