Vikend desert: Imamo recept za čokoladnu baklavu!

Canva/Opinionstage
Iako se originalna baklava sastoji od oraha i šećernog sirupa i mnogi se drže te tradicionalne pripreme, savjetujemo vam da ipak pokušate pripremiti i ovu verziju baklave kojoj je dodana čokolada. Sigurno će vam se svidjeti!
Vidi originalni članak

Baklava je mnogima jedna od omiljenih slastica što, zapravo, niti ne čudi jer kombinacija mljevenih oraha i slatkog sirupa osvaja apsolutno sve. Niti ova verzija baklave za koju smo recept pronašli na Miss Gastro nije puno drugačija, ali ipak ima jedan mali dodatak, a to je - čokolada. Mislimo da čak i oni koji inače ne vole baklavu, sada neće moći odoljeti. 

Sastojci:

  • Jedno pakiranje kora za pitu
  • 500 g čokolade
  • 500 ml vrhnja za šlag
  • 200 g sjeckanih oraha ili lješnjaka
  • 100 ml ulja za premazivanje

Za sirup:

  • 1 l vode
  • 1 kg šećera
  • 1 limun

Priprema: 

Zagrijte vrhnje za šlag i u njemu otopite čokoladu. Posudu za pečenje dobro namastite pa lažite baklavu ovim redoslijedom: kora-premaz uljem-kora-premaz čokoladom i tako sve dok ne potrošite kore. Gornja gora, naravno, neka ostane čista. Kada ste složili baklavu, narežite ju na rombove i stavite peći na 190 stupnjeva 10 minuta pa smanjite na 150 stupnjeva i pecite još 45 minuta, ali pripazite da ne potamni previše.

Za sirup pola limuna narežite na ploške, a od pola iscijedite sok i dodajte vodi i šećeru. Zagrijte na laganoj vatri dok se šećer ne otopi. Kada je šećer otopljen, kuhajte još 15 minuta pa ostavite da se ohladi.

Na gotovu baklavu posložite ploške limuna i prelijte sirupom. Baklavu možete ohladiti prije posluživanja, ali može se jesti i topla.

Uživajte!

 

POGLEDAJTE JEDNU EPIZODU 'TEINIH DNEVNIKA':

Posjeti joomboos.24sata.hr