Iako se originalna baklava sastoji od oraha i šećernog sirupa i mnogi se drže te tradicionalne pripreme, savjetujemo vam da ipak pokušate pripremiti i ovu verziju baklave kojoj je dodana čokolada. Sigurno će vam se svidjeti!
Baklava je mnogima jedna od omiljenih slastica što, zapravo, niti ne čudi jer kombinacija mljevenih oraha i slatkog sirupa osvaja apsolutno sve. Niti ova verzija baklave za koju smo recept pronašli na Miss Gastro nije puno drugačija, ali ipak ima jedan mali dodatak, a to je - čokolada. Mislimo da čak i oni koji inače ne vole baklavu, sada neće moći odoljeti.
Sastojci:
- Jedno pakiranje kora za pitu
- 500 g čokolade
- 500 ml vrhnja za šlag
- 200 g sjeckanih oraha ili lješnjaka
- 100 ml ulja za premazivanje
Za sirup:
- 1 l vode
- 1 kg šećera
- 1 limun
Priprema:
Zagrijte vrhnje za šlag i u njemu otopite čokoladu. Posudu za pečenje dobro namastite pa lažite baklavu ovim redoslijedom: kora-premaz uljem-kora-premaz čokoladom i tako sve dok ne potrošite kore. Gornja gora, naravno, neka ostane čista. Kada ste složili baklavu, narežite ju na rombove i stavite peći na 190 stupnjeva 10 minuta pa smanjite na 150 stupnjeva i pecite još 45 minuta, ali pripazite da ne potamni previše.
Za sirup pola limuna narežite na ploške, a od pola iscijedite sok i dodajte vodi i šećeru. Zagrijte na laganoj vatri dok se šećer ne otopi. Kada je šećer otopljen, kuhajte još 15 minuta pa ostavite da se ohladi.
Na gotovu baklavu posložite ploške limuna i prelijte sirupom. Baklavu možete ohladiti prije posluživanja, ali može se jesti i topla.
Uživajte!
POGLEDAJTE JEDNU EPIZODU 'TEINIH DNEVNIKA':
Komentiraj, znaš da želiš!
Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun?
Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.