Fancy a. f. 2835 pregleda 29. siječnja 2022.

Vikend desert: Imamo recept za čokoladnu baklavu!

Canva/Opinionstage

Iako se originalna baklava sastoji od oraha i šećernog sirupa i mnogi se drže te tradicionalne pripreme, savjetujemo vam da ipak pokušate pripremiti i ovu verziju baklave kojoj je dodana čokolada. Sigurno će vam se svidjeti!

Baklava je mnogima jedna od omiljenih slastica što, zapravo, niti ne čudi jer kombinacija mljevenih oraha i slatkog sirupa osvaja apsolutno sve. Niti ova verzija baklave za koju smo recept pronašli na Miss Gastro nije puno drugačija, ali ipak ima jedan mali dodatak, a to je - čokolada. Mislimo da čak i oni koji inače ne vole baklavu, sada neće moći odoljeti. 

Sastojci:

  • Jedno pakiranje kora za pitu
  • 500 g čokolade
  • 500 ml vrhnja za šlag
  • 200 g sjeckanih oraha ili lješnjaka
  • 100 ml ulja za premazivanje

Za sirup:

  • 1 l vode
  • 1 kg šećera
  • 1 limun

Priprema: 

Zagrijte vrhnje za šlag i u njemu otopite čokoladu. Posudu za pečenje dobro namastite pa lažite baklavu ovim redoslijedom: kora-premaz uljem-kora-premaz čokoladom i tako sve dok ne potrošite kore. Gornja gora, naravno, neka ostane čista. Kada ste složili baklavu, narežite ju na rombove i stavite peći na 190 stupnjeva 10 minuta pa smanjite na 150 stupnjeva i pecite još 45 minuta, ali pripazite da ne potamni previše.

Za sirup pola limuna narežite na ploške, a od pola iscijedite sok i dodajte vodi i šećeru. Zagrijte na laganoj vatri dok se šećer ne otopi. Kada je šećer otopljen, kuhajte još 15 minuta pa ostavite da se ohladi.

Na gotovu baklavu posložite ploške limuna i prelijte sirupom. Baklavu možete ohladiti prije posluživanja, ali može se jesti i topla.

Uživajte!

 

 | Autor:

POGLEDAJTE JEDNU EPIZODU 'TEINIH DNEVNIKA':

Tvoja reakcija?