A što je s mentalnim zdravljem tijekom blagdana?

Canva/Opinionstage
Božićno i blagdansko razdoblje za mnoge predstavlja period veselja i radosti, no nekima ono znači samo još veću anksioznost i donosi im određenu dozu straha. Pa, kako si olakšati ovaj period i što je s mentalnim zdravljem tijekom blagdana?
Vidi originalni članak

Iako mnogi Božić i nadolazeće blagdane iščekuju s radošću i veseljem, nekima to razdoblje predstavlja strepnju i donosi im određenu dozu straha. Naime, božićno razdoblje često je iznimno teško za one koji se bore s mentalnim zdravljem, anksioznošću i drugim brigama, piše Her

Iako smo u božićno vrijeme često okruženi nama dragim osobama, osjećaj usamljenosti i praznine svejedno može biti prisutan, a pogotovo je to izraženo kod onih koji su nekoga izgubili. Upravo zato medicinska sestra u Irskom Centru za zdravlje, Eva Cunningham, poručuje da tijekom blagdana pogotovo trebamo biti nježni i strpljivi sa samima sobom te da trebamo razmišljati o svojim potrebama prije svih i svega drugoga. 

"U redu je prioritizirati ono što je najbolje za tebe, čak i ako to drugi ne razumiju. Ono što će ti pomoći je da razgovaraš s nekim u koga imaš povjerenja", rekla je Eva.

"Ako postoje mjesta na koja ne želiš ići i koja potiču tvoju anksioznost, zapitaj se 'trebam li zaista ići tamo?'. Također, postavi granice i reci 'ne' stvarima i situacijama koje nisu dobre za tebe. Ako trebaš pauzu umjesto da učiniš nešto, dopusti si tu pauzu. Ako baš ne možeš izbjeći situaciju i nešto baš moraš obaviti, nakon toga isplaniraj nešto čemu ćeš se radovati i na taj način ćeš smanjiti stres koji osjećaš", dodaje Eva.

Također, Eva je naglasila kako je važno razgovarati s drugim ljudima i objasniti im svoj problem. "Često ćeš se osjećati kao da nemaš nikoga, ali moraš znati da nikada nisi sam ili sama. Ne moraš se nikome opravdavati, ali ako osjećaš pritisak, nekome daj do znanja da ti neke situacije ne odgovaraju i reci im kako ti mogu pomoći", poručuje. 

Pobrini se i ti za svoje mentalno zdravlje tijekom ovih blagdana i nemoj si stvarati dodatan pritisak. Neće svijet propasti ako nekome zaboraviš kupiti poklon ili, umjesto domaćih, poslužiš kupljene blagdanske kolače. Nitko ti neće zamjeriti!

Posjeti joomboos.24sata.hr