Evo zašto je Ali bio jedan od najvećih

muhammadali/Instagram
Muhammad mu nije pravo ime, uzeo ga je tek kasnije u životu...
Vidi originalni članak

Boksačka legenda, aktivist i jedan od najvećih sportaša 20. stoljeća, Muhammad Ali, da je danas živ slavio bi 77. rođendan. Ali je rođen 1942. godine u Kentuckyju, a umro 2016. godine u Arizoni od posljedica Parkinsonove bolesti. Svi njegovi naslovi, pojasevi, trofeji, priznanja i zlata čine ga jednim od najvećih u sportu 20. stoljeća, a History piše o pet stvari koje morate znati o ovoj legendi. 

1. Rodio se s drugim imenom

Ali se nije oduvijek zvao Muhammad Ali, već se rodio kao Cassius Marcellus Clay. Prelaskom na islamsku vjeroispovijest promijenio je ime u Muhammad Ali, a baš je to ime koje svi pamte i po kojem ga svi znaju. Svoje prvo ime, pak, dobio je prema borcu za ukidanje ropstva.

2. Boksom se počeo baviti nakon što su mu ukrali bicikl

Muhammadu su ukrali bicikl kad je imao 12 godina. Krađu je prijavio policiji u kojoj je radio policajac koji mu je rekao da se prvo mora naučiti boriti kako mu se takvo nešto više ne bi dogodilo. Uzeo ga je pod svoje krilo i učio boksati te je postao njegov trener.

3. Tri godine je bio suspendiran

Kada je 1967. godine izbio rat između SAD-a i Vijetnama, Ali je odbio priključiti se vojsci iz religijskih razloga. Komisija ga je kaznila i suspendirala na tri godine.

4. Sudjelovao je u mjuziklu na Broadwayju

Dok mu je traja suspenzija, Ali se bacio u kazališne vode i glumio u mjuziklu 'Buck White'. Predstava je bila prekinuta nakon samo četiri dana i sedme izvedbe.

5. Iz protesta je bacio zlatnu medalju u rijeku Ohio

Nakon završetka srednje škole, 18-godišnji Muhhamad otputovao je u Rim na Olimpijske igre gdje je osvojio zlatnu medalju. Nakon što se vratio u Louisville, bacio je zlatnu medalju u Rijeku Ohio zbog rasizma koje se odvijao u njegovom gradu.

Blagdanski broj JoomBoos Videostar magazina konačno je vani i prepun je ekskluzivnih priča. Uz to, unutra su i blagdanske čestitke na koje možete upisati poruke, želje i pitanja za JoomBoos youtubere i poslati ih za JoomBoos na adresu 24sata, Oreškovićeva 6H/1, 10020 Zagreb, a najkreativnije ćemo nagraditi genijalnim JoomBoos čarapama. Požurite po svoj magazin koji možete naći na svim kioscima! 

Posjeti joomboos.24sata.hr