Prvi 527 pregleda 17. siječnja 2019.

Evo zašto je Ali bio jedan od najvećih

muhammadali/Instagram

Muhammad mu nije pravo ime, uzeo ga je tek kasnije u životu...

Boksačka legenda, aktivist i jedan od najvećih sportaša 20. stoljeća, Muhammad Ali, da je danas živ slavio bi 77. rođendan. Ali je rođen 1942. godine u Kentuckyju, a umro 2016. godine u Arizoni od posljedica Parkinsonove bolesti. Svi njegovi naslovi, pojasevi, trofeji, priznanja i zlata čine ga jednim od najvećih u sportu 20. stoljeća, a History piše o pet stvari koje morate znati o ovoj legendi. 

1. Rodio se s drugim imenom

Ali se nije oduvijek zvao Muhammad Ali, već se rodio kao Cassius Marcellus Clay. Prelaskom na islamsku vjeroispovijest promijenio je ime u Muhammad Ali, a baš je to ime koje svi pamte i po kojem ga svi znaju. Svoje prvo ime, pak, dobio je prema borcu za ukidanje ropstva.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

53 Years Ago: #MuhammadAli shook up the world, defeating #SonnyListon to win the World Heavyweight title.

A post shared by Muhammad Ali (@muhammadali) on

2. Boksom se počeo baviti nakon što su mu ukrali bicikl

Muhammadu su ukrali bicikl kad je imao 12 godina. Krađu je prijavio policiji u kojoj je radio policajac koji mu je rekao da se prvo mora naučiti boriti kako mu se takvo nešto više ne bi dogodilo. Uzeo ga je pod svoje krilo i učio boksati te je postao njegov trener.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Never lose sight of the goal. #MondayMotivation #MuhammadAli

A post shared by Muhammad Ali (@muhammadali) on

3. Tri godine je bio suspendiran

Kada je 1967. godine izbio rat između SAD-a i Vijetnama, Ali je odbio priključiti se vojsci iz religijskih razloga. Komisija ga je kaznila i suspendirala na tri godine.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

On this date in 1974: #MuhammadAli took down George Foreman in The Rumble in the Jungle.

A post shared by Muhammad Ali (@muhammadali) on

4. Sudjelovao je u mjuziklu na Broadwayju

Dok mu je traja suspenzija, Ali se bacio u kazališne vode i glumio u mjuziklu 'Buck White'. Predstava je bila prekinuta nakon samo četiri dana i sedme izvedbe.

5. Iz protesta je bacio zlatnu medalju u rijeku Ohio

Nakon završetka srednje škole, 18-godišnji Muhhamad otputovao je u Rim na Olimpijske igre gdje je osvojio zlatnu medalju. Nakon što se vratio u Louisville, bacio je zlatnu medalju u Rijeku Ohio zbog rasizma koje se odvijao u njegovom gradu.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

"Outrun the people who stop because of despair." #MondayMotivation #MuhammadAli

A post shared by Muhammad Ali (@muhammadali) on

Blagdanski broj JoomBoos Videostar magazina konačno je vani i prepun je ekskluzivnih priča. Uz to, unutra su i blagdanske čestitke na koje možete upisati poruke, želje i pitanja za JoomBoos youtubere i poslati ih za JoomBoos na adresu 24sata, Oreškovićeva 6H/1, 10020 Zagreb, a najkreativnije ćemo nagraditi genijalnim JoomBoos čarapama. Požurite po svoj magazin koji možete naći na svim kioscima! 

 | Autor:

Tvoja reakcija?

1 Komentar/a

Pročitaj sve
  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Joomboos.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Joomboos.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • mala_loodacha

    Kralj