Biskvitni kolač s breskvama: Prava ljetna poslastica!
Naopaki biskvitni kolač s breskvama omiljena je sezonska poslastica! Gotov je za samo 30 minuta savršen za tople ljetne dane. Breskve su obložene karameliziranim šećerom, a zatim tijestom obogaćenim samo s malo muškatnog oraščića. Može ga se poslužiti uz kuglicu sladoleda ili tučeno slatko vrhnje. Uživajte u pripremi!
SASTOJCI
- maslac 120 g
- maslac 1 žlica
- breskva 3 kom
- šećer 250 g
- oštro brašno 130 g
- prašak za pecivo 0,75 žličica
- muškatni oraščić 0,25 žličica
- jaje 3 kom
- sol 1 prstohvat
- creme fraiche 0,75 šalica
POSTUPAK
- Zagrij pećnicu na 180 stupnjeva. Kalup za torte, promjera 22 cm premaži 1 žlicom maslaca, a dno kalupa obloži papirom za pečenje, piše miss7.
- Breskve operi, izvadi im koštice i nareži ih na kriške debljine oko 1 cm. Rasporedi kriške na dno kalupa za pečenje.
- Izmiješaj 100 g šećera sa 60 ml vode u loncu ili u tavi. Kuhaj sirup na srednje jakoj vatri dok smjesa ne postane jantarna, 10-12 minuta. Kada je gotov, sirup makni sa štednjaka i prelij ga ravnomjerno po breskvama.
- U posudi izmiješaj brašno, sol, prašak za pecivo i muškatni oraščić i ostavi sa strane.
- U drugoj posudi izmiksaj 120 g omekšalog maslaca i preostali šećer (150 grama). Dodaj jedno po jedno jaje, a potom i creme fraicke. Umiješaj smjesu brašna.
- Tijesto ravnomjerno rasporedi po breskvama i sirupu.
- Peci 30 do 35 minuta, dok gornja strana ne porumeni i dok se kolač ne stisne.
- Izvadi iz pećnice i u kalupu stavi na rešetku za hlađenje.
- Nožem pažljivo odvoji kolač od stranica kalupa, stavi tanjur za serviranje na vrh pa preokreni kolač na pladanj.
- Kolač posluži mlak ili ohlađen na sobnu temperaturu, uz kuglicu sladoleda od vanilije ili tučeno slatko vrhnje.