Prvi 5288 pregleda 18. lipnja 2025.

Biskvitni kolač s breskvama: Prava ljetna poslastica!

sallysbakingaddiction.com/Pinterest

Naopaki biskvitni kolač s breskvama omiljena je sezonska poslastica! Gotov je za samo 30 minuta savršen za tople ljetne dane. Breskve su obložene karameliziranim šećerom, a zatim tijestom obogaćenim samo s malo muškatnog oraščića. Može ga se poslužiti uz kuglicu sladoleda ili tučeno slatko vrhnje. Uživajte u pripremi!

SASTOJCI

  • maslac 120 g
  • maslac 1 žlica
  • breskva 3 kom
  • šećer 250 g
  • oštro brašno 130 g
  • prašak za pecivo 0,75 žličica
  • muškatni oraščić 0,25 žličica
  • jaje 3 kom
  • sol 1 prstohvat
  • creme fraiche 0,75 šalica

 | Autor: canva canva

POSTUPAK

  1. Zagrij pećnicu na 180 stupnjeva. Kalup za torte, promjera 22 cm premaži 1 žlicom maslaca, a dno kalupa obloži papirom za pečenje, piše miss7
  2. Breskve operi, izvadi im koštice i nareži ih na kriške debljine oko 1 cm. Rasporedi kriške na dno kalupa za pečenje.
  3. Izmiješaj 100 g šećera sa 60 ml vode u loncu ili u tavi. Kuhaj sirup na srednje jakoj vatri dok smjesa ne postane jantarna, 10-12 minuta. Kada je gotov, sirup makni sa štednjaka i prelij ga ravnomjerno po breskvama.  
  4. U posudi izmiješaj brašno, sol, prašak za pecivo i muškatni oraščić i ostavi sa strane.
  5. U drugoj posudi izmiksaj 120 g omekšalog maslaca i preostali šećer (150 grama). Dodaj jedno po jedno jaje, a potom i creme fraicke. Umiješaj smjesu brašna.
  6. Tijesto ravnomjerno rasporedi po breskvama i sirupu.
  7. Peci 30 do 35 minuta, dok gornja strana ne porumeni i dok se kolač ne stisne.
  8. Izvadi iz pećnice i u kalupu stavi na rešetku za hlađenje.
  9. Nožem pažljivo odvoji kolač od stranica kalupa, stavi tanjur za serviranje na vrh pa preokreni kolač na pladanj.
  10. Kolač posluži mlak ili ohlađen na sobnu temperaturu, uz kuglicu sladoleda od vanilije ili tučeno slatko vrhnje.


 

Tvoja reakcija?