Proveli eksperiment: Jedan je bio mesojed, a drugi vegan

theturnertwiins/Instagram
Einstein je još davno govorio o "paradoksu blizanaca", gdje se jedan identični blizanac šalje u svemir raketom velike brzine, a drugi ostaje na Zemlji. U pokusu bi, zbog prostorne relativnosti, blizanac na Zemlji ostario više.
Vidi originalni članak

Postavlja se pitanje, bi li se takav eksperiment mogao primijeniti na načinu prehrane i kakvi bi bili rezultati.

Čini se da bi jer nam BoredPanda donosi priču o jednojajčanim blizancima, Hugu i Rosu koji su punih 12 tjedana, od siječnja do ožujka, prakticirali potpuno drugačiji tip ishrane. Dok je Hugo jeo samo vegansku hranu, Ross je jeo sve, ali s naglaskom na mesnim proizvodima.

Hugo i Ross su otpočetka eksperimenta bili pod nadzorom znanstvenika sa znanstvenog studija ‘King's College’, koji su između ostalog pratili njihovu težinu, kolesterol i masnoću u krvi. Njihovo je mišljenje bilo da se uspoređivanje prehrane može smatrati legitimnijim nego u drugim slučajevima s obzirom da je riječ o genetski identičnim ispitanicima.

Uz kontroliranu i ograničenu prehranu, blizanci bi uz to odradili trening izdržljivosti pet do šest puta tjedno.

Nakon 12 tjedana, Hugo (vegan) je sa 83 kilograma te 13% masnoće u krvi i pao na 79 kilograma, te je smanjio masnoću na 12%.

Ross (mesojed) je počeo eksperiment s 79 kilograma i 13% tjelesne masti, a na kraju je dobio 10 kilograma mišića i 4% masnoće. Dakle, razina tjelesne masnoće na kraju je iznosila 15%, a težina 89 kg.

Znanstvenici su također prikupili uzorke fekalija prije i nakon eksperimenta i otkrili još neke zanimljivosti. Ispada da je Hugoov mikrobiom crijeva postigao veću otpornost na kronične bolesti poput dijabetesa tipa 2 i pretilosti, što dokazuje da veganska prehrana pomaže smanjenju rizika od navedenih bolesti. Ipak, iako se Rossov mikrobiom samo malo promijenio, ostao je mnogo dosljedniji od Hugovog, veganskog.

U svakom slučaju, i blizanci i znanstvenici su došli do zaključka kako svaka vrsta prehrane ima svoje prednosti i mane pa bi raznolika prehrana bila najbolje rješenje.

 

Prva epizoda 'Teinih dnevnika' izlazi 2. srpnja. Stay tuned!

 

Posjeti joomboos.24sata.hr