Brzinski ručak: Zapečena tjestenina sa šunkom i sirom
Ako vam se više, nakon blagdana, ne da nakuhavati satima i treba vam neka ideja za fini, brzinski ručak, ne tražite dalje. Pronašli smo recept za tjesteninu sa šunkom i nekoliko vrsta sira slavnog chefa Gennara Contalda. Evo kako je pripremiti
Sastojci:
- 30 g maslaca (plus dodatno za podmazivanje tepsije)
- 400 g tjestenine
- morska sol i svježe mljeveni crni papar
- 150 g kuhane šunke
- 80 g sira fontina
- 80 g sira Taleggio
- 80 g sira Dolcelatte
- 60 g parmezana
- 40 g oraha
- 20 g krušnih mrvica
- ekstra djevičansko maslinovo ulje
Priprema:
- Zagrijte pećnicu na 180 °C. Kalup za pečenje veličine 20 cm premažite s malo maslaca.
- Tjesteninu kuhajte u velikoj zdjeli s kipućom slanom vodom samo nekoliko minuta - nastavit će se kuhati u pećnici pa je važno da se zaista samo malo omekša.
- U međuvremenu narežite šunku na kockice i grubo nasjeckaj sve sireve.
- Otopite maslac u velikoj tavi i umiješajte šunku. Kuhajte minutu, maknite posudu s vatre, a zatim dodajte nasjeckane sireve i ostavite da se rastope, povremeno miješajući.
- Procijedite tjesteninu i dodajte ju u umak. Po potrebi, dodajte malo vode u kojoj se kuhala tjestenina.
- Tjesteninu prebacite u posudu za pečenje, obilnoj ju pospite parmezanom i paprom. Sitno nasjeckajte orahe i stavite ih u zdjelicu s krušnim mrvicama i žlicom ulja, sve dobro pomiješajte pa pospite po tjestenini.
- Pecite 20-ak minuta, dok ne porumeni, a zatim poslužite vruće uz neku osvježavajuću salatu!
Originalni recept možete naći i na Miss Gastro.