Prvi 2746 pregleda 07. siječnja 2023.

Brzinski ručak: Zapečena tjestenina sa šunkom i sirom

canva

Ako vam se više, nakon blagdana, ne da nakuhavati satima i treba vam neka ideja za fini, brzinski ručak, ne tražite dalje. Pronašli smo recept za tjesteninu sa šunkom i nekoliko vrsta sira slavnog chefa Gennara Contalda. Evo kako je pripremiti

Sastojci:

  • 30 g maslaca (plus dodatno za podmazivanje tepsije)
  • 400 g tjestenine
  • morska sol i svježe mljeveni crni papar
  • 150 g  kuhane šunke
  • 80 g sira fontina
  • 80 g sira Taleggio
  • 80 g sira Dolcelatte
  • 60 g parmezana
  • 40 g oraha
  • 20 g krušnih mrvica
  • ekstra djevičansko maslinovo ulje

 | Autor: canva canva

Priprema: 

  1. Zagrijte pećnicu na 180 °C. Kalup za pečenje veličine 20 cm premažite s malo maslaca.
  2. Tjesteninu kuhajte u velikoj zdjeli s kipućom slanom vodom samo nekoliko minuta - nastavit će se kuhati u pećnici pa je važno da se zaista samo malo omekša. 
  3. U međuvremenu narežite šunku na kockice i grubo nasjeckaj sve sireve.
  4. Otopite maslac u velikoj tavi i umiješajte šunku. Kuhajte minutu, maknite posudu s vatre, a zatim dodajte nasjeckane sireve i ostavite da se rastope, povremeno miješajući. 
  5. Procijedite tjesteninu i dodajte ju u umak. Po potrebi, dodajte malo vode u kojoj se kuhala tjestenina. 
  6. Tjesteninu prebacite u posudu za pečenje, obilnoj ju pospite parmezanom i paprom. Sitno nasjeckajte orahe i stavite ih u zdjelicu s krušnim mrvicama i žlicom ulja, sve dobro pomiješajte pa pospite po tjestenini.
  7. Pecite 20-ak minuta, dok ne porumeni, a zatim poslužite vruće uz neku osvježavajuću salatu!

 | Autor: canva canva

Originalni recept možete naći i na Miss Gastro.

Tvoja reakcija?