Brzo i fino: Zalogajčići sa špinatom i feta sirom
Sastojci:
- 1 žlica biljnog ulja
- 1/3 šalice luka, sitno nasjeckanog (1 šalica = 250 ml)
- sol
- 2 češnja češnjaka, sitno nasjeckanog ili naribanog
- 120 g krem sira, omekšalog
- 2 jaja
- 300 g zamrznutog špinata, odmrznutog i ocijeđenog od viška tekućine
- 3/4 šalice nadrobljenog feta sira
- 2 žlice svježeg kopra, nasjeckanog
- 2 žličice naribane limunove korice
- svježe mljeveni crni papar
- ulje za namastiti kalup
- oštro brašno – za razvaljati lisnato tijesto
- lisnato tijesto – 1 pakiranje
Priprema:
U srednjoj tavici zagrij 1 žlicu ulja na srednjoj vatri. Dodaj luk i posoli. Dinstaj, uz povremeno miješanje, dok luk ne omekša, 4-5 minuta. Dodaj češnjak i dinstaj dalje dok ne zamiriši, oko 30 sekundi. Makni s vatre.
U velikoj zdjeli pomiješaj krem sir i 1 jaje. Umiješaj dinstani luk i češnjak, špinat, feta sir, kopar i limunovu koricu te dodaj soli i papra prema ukusu. Namasti 9 kalupa za muffine.
Na lagano pobrašnjenoj površini razvaljaj lisnato tijesto i izreži 9 kvadrata. Kvadrate lisnatog tijesta rasporedi u kalup za muffine, tako da kutovi vire iz kalupa. Na svaki komad lisnatog tijesta stavi oko 2 i ½ žlice nadjeva. Malo pritisni tijesto na nadjev, da se sve spoji.
Stavi u hladnjak na 30 minuta (ili u zamrzivač na 15 minuta). Pećnicu zagrij na 200 stupnjeva, a rešetku postavi na sredinu pećnice.
Preostalo jaje izmuti s 1 žličicom vode te time premaži lisnato tijesto prije pečenja. Peci dok se lisnato tijesto lijepo ne napuše i zazlati, oko 25 minuta.
Pusti da se malo ohladi prije vađenja iz kalupa. Posluži toplo.
Još ovakvih recepata pronađi na portalu MissGastro.