Čini se da odgađanje alarma nije dobro za vas. Evo zašto

canva
Ustajanje rano ujutro mnogima je jedna od najtežih situacija i zato se često posluže opcijom 'snooze' odnosno 'odgodi' na svojim alarmima kako bi dobili još nekoliko minuta sna. No, čini se kako taj postupak ipak nije dobar za naše zdravlje, a stručnjaci su objasnili zašto
Vidi originalni članak

Iako drijemanje između alarma djeluje privlačno, tim postupkom nekoliko puta prekidate dugi, duboki san i tako se zapravo još više umarate i imate dojam veće pospanosti. Također, kako piše Tips and Tricks, dugoročno ste izloženi povećanom riziku od kardiovaskularnih bolesti ako ne spavate dovoljno ili spavate lošije.

"Dok drijemate, kvaliteta sna nije dovoljno dobra da bi doprinijela oporavku tijela i mozga. To je zato što se vaš san svaki put prekida", objasnila je stručnjakinja za spavanje Alise Coster.

"Stoga je bolje da namjestite budilicu na vrijeme kada stvarno morate ustati. Na taj način možete spavati što je duže moguće i uživati ​​u kontinuiranom dubokom snu. Dugoročno, to će omogućiti da se osjećate bolje i svježije", dodaje Alise. 

A kako bi osigurali kvalitetan san i što lakše ustajanje ujutro, možete primijeniti nekoliko trikova.

Ujednačen ritam spavanja

Najbolja stvar koju možete učiniti za sebe jest održavati ujednačen ritam spavanja, čak i vikendom. Zato svaku večer idite u krevet u isto vrijeme i svaki dan ustajte u isto vrijeme. Vaše tijelo će se naviknuti na ovaj ritam i probuditi se u vrijeme kada se trebate razbuditi.

Ako smatrate da vam ipak treba odgoda nakon alarma, pokušajte otići u krevet pola sata ranije nego što ste navikli, kako bi se tijelo dovoljno naspavalo.

Stavite budilicu što dalje od sebe

Prisilite se na ustajanje tako što ćete budilicu ili telefon staviti na drugu stranu spavaće sobe. Tako morate ustati iz kreveta da biste je isključili, a to će omogućiti i da se razbudite. 

Ne zamračujte sobu

Ako vam je tijekom jutra teško ustati iz kreveta jer je u spavaćoj sobi previše mračno, ne navlačite zavjese i ne spuštajte rolete do kraja prije spavanja.

Na taj način ćete dozvoliti prirodnoj svjetlosti da vas razbudi jer će vaše tijelo znati da je vrijeme za ustajanje. 

 

 

 

Posjeti joomboos.24sata.hr