Danas nešto malo drugačije: Čokoladni menta kolač!
Sastojci za biskvit:
- 4 jaja
- 100 grama šećera
- 8 žlica mlijeka
- vrećica čaja od mente
- 150 grama brašna
- 40 grama kakaa
- malo praška za pecivo
- 4 žlice ulja
Sastojci za kremu:
- pola litre mlijeka
- 2 žlice oštrog brašna
- 3 žlice gustina
- 100 grama šećera (ali količinu po ukusu možete i smanjiti)
- 50 grama bijele čokolade
- 125 grama maslaca (ili margarina)
- 3 vrećice čaja od mente
- 150 ml slatkog vrhnja
Glazura:
- 150 grama tamne čokolade
- 50 grama maslaca (ili margarina)
- par kapi ulja
Preljev za biskvit:
- 100 ml mlijeka
- 50 grama čokolade ili slatki kakao
Postupak:
1. Odvojite 400 ml mlijeka i stavite ga na laganu vatru da zakuha s vrećicama čaja. Ugasite izvor topline i pričekajte 5 minuta da se mlijeko aromatizira.
2. U preostalih 100 ml mlijeka dodajte brašno, gustin i šećer te zamiješajte da bude bez grudica.
3. U 400 ml mlijeka dodajte pripremljenu smjesu, ponovno zakuhajte i kuhajte kremu miješajući na laganoj vatri.
4. Kada isključite izvor topline umiješajte čokoladu.
5. U tek malo prohlađenu kremu umiješajte maslac.
6. Kad se krema skroz ohladi dodajte istučeno slatko vrhnje.
7. Ugrijte mlijeko i opet dodajte vrećicu čaja od mente i ostavite 5 minuta da se aromatizira.
8. Odvojiti bjelanjke od žumanjaka i istucite čvrsti snijeg, zatim dodajte žumanjke, još malo izmiksajte, a zatim umiješajte aromatizirano mlijeko i prosijane suhe sastojke te miješajte lagano špatulom. Na kraju dodajte ulje i sjedinite sa svime.
9. Stavite smjesu za biskvit u pleh 35x28 i pecite na 170 C oko 10 minuta.
10. Ugrijte mlijeko, otopite u njemu čokoladu i prelijte preko pečenog biskvita.
11. Namažite kremu preko hladnog biskvita.
12. Otopite čokoladu s maslacem, dobro izmiješajte da se lijepo sjedine pa na kraju dodajte par kapi ulja i prelijte preko kolača.
Uživajte! A originalni recept nađite ovdje.