Prvi 2408 pregleda 19. veljače 2024.

Danas nešto malo drugačije: Čokoladni menta kolač!

canva

Ako volite čokoladicu After Eight, onda je ovo idealan kolač za vas! Evo recepta:

Sastojci za biskvit:

  • 4 jaja
  • 100 grama šećera
  • 8 žlica mlijeka
  • vrećica čaja od mente
  • 150 grama brašna
  • 40 grama kakaa
  • malo praška za pecivo
  • 4 žlice ulja

Sastojci za kremu:

  • pola litre mlijeka
  • 2 žlice oštrog brašna
  • 3 žlice gustina
  • 100 grama šećera (ali količinu po ukusu možete i smanjiti)
  • 50 grama bijele čokolade
  • 125 grama maslaca (ili margarina)
  • 3 vrećice čaja od mente
  • 150 ml slatkog vrhnja

 | Autor: canva canva

Glazura:

  • 150 grama tamne čokolade
  • 50 grama maslaca (ili margarina)
  • par kapi ulja

Preljev za biskvit:

  • 100 ml mlijeka
  • 50 grama čokolade ili slatki kakao

Postupak:

1. Odvojite 400 ml mlijeka i stavite ga na laganu vatru da zakuha s vrećicama čaja. Ugasite izvor topline i pričekajte 5 minuta da se mlijeko aromatizira.

2. U preostalih 100 ml mlijeka dodajte brašno, gustin i šećer te zamiješajte da bude bez grudica.

3. U 400 ml mlijeka dodajte pripremljenu smjesu, ponovno zakuhajte i kuhajte kremu miješajući na laganoj vatri.

4. Kada isključite izvor topline umiješajte čokoladu.

5. U tek malo prohlađenu kremu umiješajte maslac. 

6. Kad se krema skroz ohladi dodajte istučeno slatko vrhnje.

 | Autor: canva canva

7. Ugrijte mlijeko i opet dodajte vrećicu čaja od mente i ostavite 5 minuta da se aromatizira.

8. Odvojiti bjelanjke od žumanjaka i istucite čvrsti snijeg, zatim dodajte žumanjke, još malo izmiksajte, a zatim umiješajte aromatizirano mlijeko i prosijane suhe sastojke te miješajte lagano špatulom. Na kraju dodajte ulje i sjedinite sa svime.

9. Stavite smjesu za biskvit u pleh 35x28 i pecite na 170 C oko 10 minuta.

10. Ugrijte mlijeko, otopite u njemu čokoladu i prelijte preko pečenog biskvita.

11. Namažite kremu preko hladnog biskvita.

12. Otopite čokoladu s maslacem, dobro izmiješajte da se lijepo sjedine pa na kraju dodajte par kapi ulja i prelijte preko kolača. 

Uživajte! A originalni recept nađite ovdje.

Tvoja reakcija?