Dobra, stara pita od jabuka: Ovo je najbolji recept!

FOODORIS/INSTAGRAM/CANVA/COOLINARIKA
Ako volite jabuke, a još ih više volite u obliku deserata, onda morate isprobati ovaj recept za klasičnu pitu od jabuka s prhkim tijestom!
Vidi originalni članak

Sastojci za tijesto:

  • 300 grama glatkog brašna
  • 150 grama maslaca
  • 100 grama šećera
  • 2 žlice kiselog vrhnja
  • 1 jaje
  • 1 žličica praška za pecivo

Sastojci za nadjev:

  • 1 kg jabuka
  • sok od pola limuna
  • 3 žlice šećera
  • žličica cimeta
  • po želji 100 grama mljevenih badema/oraha ili grožđica

 Priprema:

1. Prosijano brašno sjedini s ostalim suhim pa zatim i mokrim sastojcima. Tijesto će biti mrvičasto pa treba biti strpljiv kod izrade. Kad se formira u kuglu, zamotaj u foliju pa ostavi u hladnjaku barem 2 sata.

2. Jabuke očisti, naribaj pa im dodaj sok od limuna, šećer, cimet i po želji orašaste plodove ili sušeno voće. Može i bez toga. 

3. Pećnicu upali da se grije na 180 stupnjeva, a kalup dimenzija 20x30 cm prekrij papirom za pečenje. 

4. Tijesto izvadi iz hladnjaka pa jednu polovicu razvaljaj na radnoj plohi. Stavi ga u kalup i lagano izbodi vilicom. Na tijesto stavi nadjev od jabuka, ravnomjerno. Razvaljaj i drugu polovicu tijesta pa njome prekrij nadjev i isto malo izbodi vilicom.

5. Kolač neka se peče oko 35 minuta na 180 stupnjeva, dok ne poprimi zlaćanu boju. Pusti da se ohladi pa prije posluživanja pospi šećerom u prahu! Uživaj!

Još ovakvih recepata pronađite na Miss Gastro.

Posjeti joomboos.24sata.hr