Ako volite jabuke, a još ih više volite u obliku deserata, onda morate isprobati ovaj recept za klasičnu pitu od jabuka s prhkim tijestom!
Sastojci za tijesto:
- 300 grama glatkog brašna
- 150 grama maslaca
- 100 grama šećera
- 2 žlice kiselog vrhnja
- 1 jaje
- 1 žličica praška za pecivo
Sastojci za nadjev:
- 1 kg jabuka
- sok od pola limuna
- 3 žlice šećera
- žličica cimeta
- po želji 100 grama mljevenih badema/oraha ili grožđica
Priprema:
1. Prosijano brašno sjedini s ostalim suhim pa zatim i mokrim sastojcima. Tijesto će biti mrvičasto pa treba biti strpljiv kod izrade. Kad se formira u kuglu, zamotaj u foliju pa ostavi u hladnjaku barem 2 sata.
2. Jabuke očisti, naribaj pa im dodaj sok od limuna, šećer, cimet i po želji orašaste plodove ili sušeno voće. Može i bez toga.
3. Pećnicu upali da se grije na 180 stupnjeva, a kalup dimenzija 20x30 cm prekrij papirom za pečenje.
4. Tijesto izvadi iz hladnjaka pa jednu polovicu razvaljaj na radnoj plohi. Stavi ga u kalup i lagano izbodi vilicom. Na tijesto stavi nadjev od jabuka, ravnomjerno. Razvaljaj i drugu polovicu tijesta pa njome prekrij nadjev i isto malo izbodi vilicom.
5. Kolač neka se peče oko 35 minuta na 180 stupnjeva, dok ne poprimi zlaćanu boju. Pusti da se ohladi pa prije posluživanja pospi šećerom u prahu! Uživaj!
Komentiraj, znaš da želiš!
Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun?
Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.