Domaće i ukusno: Lazanje s ricottom i mozzarellom
Domaće lazanje uvijek su dobra opcija za ručak koji će se svima dopasti. Donosimo vam recept za lazanje s ricottom i mozzarellom američke kulinarske zvijezde podrijetlom iz hrvatske Istre, Lidije Bastianich. Dobar tek!
Sastojci – za tijesto za lazanje:
- 4 šalice brašna
- 4 veća jaja
- ½ šalice ekstra djevičanskog maslinovog ulja
- 6 žlica vode
Sastojci – za umak:
- ¼ šalice ekstra djevičanskog maslinovog ulja
- 5 češnjeva češnjaka, narezanih na tanke listiće
- 2 konzerve pelata iz konzerve, zgnječenih rukom
- ¼ žličice usitnjenih pahuljica crvene paprike
- 1 i ½ žličica soli
- ½ šalice listića svježeg bosiljka, sjeckanog
Sastojci – za nadjev:
- 1300 g svježe ricotte, ocijeđene preko noći
- 1 šalica naribanog sira grana padano
- 2 velika jaja, izmućena
- ½ šalice listića svježeg peršina, nasjeckanih
- ½ žličice soli
Sastojci – za slaganje lazanja:
- maslac za namastiti pleh
- 600 g mozzarelle, narezane na tanke kriške
- 1 i ½ šalice ribanog sira grana padano
Postupak:
- Prvo posebno lagano istucite jaja, dodajte im navedenu količinu vode i ulja te sve dobro izmiješajte vilicom. Ubacite mokre sastojke u brašno i umijesite tijesto. Umotajte tijesto u plastičnu foliju i pustite da 'odmara' na sobnoj temperaturi oko pola sata. Tijesto za lazanje možete napraviti dan ranije i čuvati u hladnjaku ili ga možete zamrznuti i tako čuvati do mjesec dana.
- Za umak zagrijte maslinovo ulje u velikoj posudi na srednjoj vatri. Dodajte češnjak i pržite ga dok ne dobije lagano smeđe rubove (oko minutu) - pazite da ne zagori. Dodajte rajčice iz konzerve i konzervu isperite sa 1-2 šalice vode koju također dodajte u umak. Posolite i dodajte pahuljice crvene paprike. Pustite da krčka oko 20 minuta, dok se umak lagano ne zgusne. Umiješajte nasjeckani bosiljak.
- Tijesto podijelite na 12 jednakih dijelova i svaki izvaljajte. Bilo bi dobro koristiti mašinu za valjanje tjestenine. Svaki komad tijesta trebao bi biti pravokutnog oblika.
- Svaki komad tijesta skuhajte 2 do 3 minute i ubacite u hladnu vodu s ledom da se brzo ohladi. Osušite tijesto kuhinjskim ručnikom.
- Za nadjev izmiješajte ricottu, naribani sir, jaja, peršin i sol u velikoj zdjeli.
- Slažite slojeve umaka, nadjeva od ricotte i tijesta – počnite s umakom, na njega stavite tijesto, pa ponovno umak, pa nadjev od ricotte, pa narezanu mozzarellu pa ponovno tijesto… i tako sve dok ne potrošite sve sastojke. Završite sa slojem tjestenine, umakom od rajčice i naribanim grana padanom.
- Pecite na 190 stupnjeva – prvo poklopljeno aluminijskom folijom 45 minuta, a nakon toga bez folije još 30-ak minuta. Prije rezanja i posluživanja pustite da lazanje odstoje izvan pećnice oko 20 minuta.
Originalni recept pronađite na missgastro.