Domaće lazanje uvijek su dobra opcija za ručak koji će se svima dopasti. Donosimo vam recept za lazanje s ricottom i mozzarellom američke kulinarske zvijezde podrijetlom iz hrvatske Istre, Lidije Bastianich. Dobar tek!
Sastojci – za tijesto za lazanje:
- 4 šalice brašna
- 4 veća jaja
- ½ šalice ekstra djevičanskog maslinovog ulja
- 6 žlica vode
Sastojci – za umak:
- ¼ šalice ekstra djevičanskog maslinovog ulja
- 5 češnjeva češnjaka, narezanih na tanke listiće
- 2 konzerve pelata iz konzerve, zgnječenih rukom
- ¼ žličice usitnjenih pahuljica crvene paprike
- 1 i ½ žličica soli
- ½ šalice listića svježeg bosiljka, sjeckanog
Sastojci – za nadjev:
- 1300 g svježe ricotte, ocijeđene preko noći
- 1 šalica naribanog sira grana padano
- 2 velika jaja, izmućena
- ½ šalice listića svježeg peršina, nasjeckanih
- ½ žličice soli
Sastojci – za slaganje lazanja:
- maslac za namastiti pleh
- 600 g mozzarelle, narezane na tanke kriške
- 1 i ½ šalice ribanog sira grana padano
Postupak:
- Prvo posebno lagano istucite jaja, dodajte im navedenu količinu vode i ulja te sve dobro izmiješajte vilicom. Ubacite mokre sastojke u brašno i umijesite tijesto. Umotajte tijesto u plastičnu foliju i pustite da 'odmara' na sobnoj temperaturi oko pola sata. Tijesto za lazanje možete napraviti dan ranije i čuvati u hladnjaku ili ga možete zamrznuti i tako čuvati do mjesec dana.
- Za umak zagrijte maslinovo ulje u velikoj posudi na srednjoj vatri. Dodajte češnjak i pržite ga dok ne dobije lagano smeđe rubove (oko minutu) - pazite da ne zagori. Dodajte rajčice iz konzerve i konzervu isperite sa 1-2 šalice vode koju također dodajte u umak. Posolite i dodajte pahuljice crvene paprike. Pustite da krčka oko 20 minuta, dok se umak lagano ne zgusne. Umiješajte nasjeckani bosiljak.
- Tijesto podijelite na 12 jednakih dijelova i svaki izvaljajte. Bilo bi dobro koristiti mašinu za valjanje tjestenine. Svaki komad tijesta trebao bi biti pravokutnog oblika.
- Svaki komad tijesta skuhajte 2 do 3 minute i ubacite u hladnu vodu s ledom da se brzo ohladi. Osušite tijesto kuhinjskim ručnikom.
- Za nadjev izmiješajte ricottu, naribani sir, jaja, peršin i sol u velikoj zdjeli.
- Slažite slojeve umaka, nadjeva od ricotte i tijesta – počnite s umakom, na njega stavite tijesto, pa ponovno umak, pa nadjev od ricotte, pa narezanu mozzarellu pa ponovno tijesto… i tako sve dok ne potrošite sve sastojke. Završite sa slojem tjestenine, umakom od rajčice i naribanim grana padanom.
- Pecite na 190 stupnjeva – prvo poklopljeno aluminijskom folijom 45 minuta, a nakon toga bez folije još 30-ak minuta. Prije rezanja i posluživanja pustite da lazanje odstoje izvan pećnice oko 20 minuta.
Originalni recept pronađite na missgastro.
Komentiraj, znaš da želiš!
Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun?
Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.