Domaći džem od rajčice: Uživajte u odličnom receptu!

Olive & Mango/Pinterest
U ovom receptu koristi se sorta šljiva-rajčica, poznata i kao Roma – mesnata, sočna i dovoljno slatka da izdrži dugo kuhanje bez gubitka okusa. Rezultat je zanimljiv spoj slatkog i slanog: smeđi šećer donosi laganu karamelastu notu, dok začini poput đumbira, dimljene paprike i kumina unose toplinu i dubinu. Džem ima gustu, gotovo chutney teksturu, s vidljivim komadićima rajčice i mediteranskim karakterom
Vidi originalni članak

SASTOJCI

  • roma rajčica 900 g
  • smeđi šećer 0,50 šalica
  • jabučni ocat 2 žlica
  • svježi đumbir 1 žlica
  • sol 1 žličica
  • kumin 0,50 žličica
  • dimljena paprika 0,25 žličica
  • chili pahuljice 0,25 žličica

POSTUPAK

  1. U loncu od 3–4 l pomiješaj rajčice, očišćenih i narezanih na komade od 2,5 cm, šećer, ocat, naribani đumbir, sol, kumin u prahu, dimljenu papriku i chili.
  2. Zagrijavaj na srednje jakoj vatri dok ne zavrije, povremeno miješajući. Smanji vatru i kuhaj polako, povremeno miješajući, oko 2 sata, dok smjesa ne postane gusta i "džemasta".
  3. Gotovo je kada kuhačom povučeš dno lonca i tekućina se ne vraća odmah.
  4. Podijeli džem u 2 staklenke od 240 ml, ohladi i zatvori. Čuvaj u hladnjaku do 2 tjedna.


 

Posjeti joomboos.24sata.hr