U ovom receptu koristi se sorta šljiva-rajčica, poznata i kao Roma – mesnata, sočna i dovoljno slatka da izdrži dugo kuhanje bez gubitka okusa. Rezultat je zanimljiv spoj slatkog i slanog: smeđi šećer donosi laganu karamelastu notu, dok začini poput đumbira, dimljene paprike i kumina unose toplinu i dubinu. Džem ima gustu, gotovo chutney teksturu, s vidljivim komadićima rajčice i mediteranskim karakterom
SASTOJCI
- roma rajčica 900 g
- smeđi šećer 0,50 šalica
- jabučni ocat 2 žlica
- svježi đumbir 1 žlica
- sol 1 žličica
- kumin 0,50 žličica
- dimljena paprika 0,25 žličica
- chili pahuljice 0,25 žličica
POSTUPAK
- U loncu od 3–4 l pomiješaj rajčice, očišćenih i narezanih na komade od 2,5 cm, šećer, ocat, naribani đumbir, sol, kumin u prahu, dimljenu papriku i chili.
- Zagrijavaj na srednje jakoj vatri dok ne zavrije, povremeno miješajući. Smanji vatru i kuhaj polako, povremeno miješajući, oko 2 sata, dok smjesa ne postane gusta i "džemasta".
- Gotovo je kada kuhačom povučeš dno lonca i tekućina se ne vraća odmah.
- Podijeli džem u 2 staklenke od 240 ml, ohladi i zatvori. Čuvaj u hladnjaku do 2 tjedna.
Komentiraj, znaš da želiš!
Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun?
Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.