Domaći kruh koji se ne mijesi i baš uvijek uspije svima!
Sastojci:
- 400 g brašna
- 300 ml vode
- Žličica soli
- 1/4 žličice suhog kvasca
Priprema:
U zdjeli rukom pomiješaj brašno, sol i kvasac. Zatim dodaj vodu i kuhačom (ili rukom) promiješaj da se sastojci povežu, ne moraš mijesiti. Smjesa će biti mekana i ljepljiva.
Prekrij krpom i pusti da odstoji 12 do 16 sati. Nakon stajanja, smjesa će se dosta dignuti, bit će još mekša i pojavit će se mali mjehurići na površini.
Pobrašni radnu plohu i prebaci tijesto iz posude. Pobrašni i tijesto također. Rukama raširi tijesto i zatim rubove preklopi kao da slažeš kuvertu.
Prebaci ga na dobro pobrašnjenu krpu tako da je preklopljena strana dolje. Zamotaj u krpu i pusti da stoji dok se pećnica ne zagrije. Pećnicu zagrij na maksimum (250 °C) zajedno sa zdjelom s poklopcem u kojoj ćeš peći kruh.
Treba ti duboka zdjela s poklopcem, najbolje vatrostalna ili bilo koja bez plastičnih dijelova koji se mogu otopiti od vrućine. Kad se pećnica i zdjela zagriju, izvadi zdjelu, u nju stavi kruh tako da je preklopljeni dio gore.
Poklopi zdjelu i stavi ga peći 30 minuta. Nakon 30 minuta temperaturu smanji na 200 Celzijevih stupnjeva, otklopi zdjelu te peci dok se ne napravi hrskava korica.
Izvadi iz zdjele, zamotaj kruh u krpu i ostavi da se ohladi.
Originalni recept možete pronaći na miss7gastro.