Donosimo recept za kraljicu veljače - krafnu!
Sastojci:
- 500 g glatkog brašna
- 20 g šećera
- 70 g maslaca sobne temperature
- 2 cijela jaja
- 2 žumanjka
- 200 ml mlijeka
- 2 žlice ruma
- 20 g svježeg kvasca
- 2 vanilin šećera
- ribana korica jednog manjeg limuna
- 1 žličica soli
Priprema:
Vrlo je bitno da svi sastojci budu sobne temperature pa ih je potrebno na vrijeme izvaditi iz hladnjaka.
Za početak, pomiješajte 10 g šećera, 3 jušne žlice mlakog mlijeka, izmrvljen kvasac i žličicu brašna i ostavite 15-ak minuta da se kvasac aktivira.
Brašno stavite u duboku zdjelu za miješanje, dodajte preostale šećere, smjesu s kvascem, limunovu koricu, sol i promiješajte. Dodajte jaja, žumanjke, preostalo mlijeko sobne temperature, rum i miješajte mikserom s nastavkom za tijesto 5 do 7 minuta.
Pustite da tijesto odmori desetak minuta, a zatim postepeno dodajte maslac i dalje mijesite mikserom sve dok se ne počne odvajati od posude, barem još 10 minuta, a potom ostavite da se diže na toplom da se tijesto udvostruči.
Udarite rukom tijesto da izađe zrak, premijesite, stavite u nauljenu zdjelu pokrivenu prozirnom folijom i pustite da se ponovno diže dok se tijesto ne udvostruči.
Tijesto istresite na radnu površinu i razvaljajte na debljinu od približno 3 cm. Izrežite krafne okruglim kalupom za izrezivanje ili čašom od približno 7 cm u promjeru. Svaku stavite na komadić papira za pečenje premazan uljem i na pleh, tako ih je lakše kasnije stavljati u ulje. Ostavite pokriveno da se krafne skoro udvostruče.
U zagrijano duboko ulje (niža temperatura, oko 170°C) stavite krafne, prvo gornju stranu i pržite poklopljeno dok ne porumene, dvije do tri minute pa ih okrenite i pržite s druge strane, isto oko dvije minute, nije potrebno poklopiti ih.
Izvadite ih na kuhinjski papir da se upije višak masnoće i posipajte šećerom u prahu ili uvaljajte u sitni kristal šećer.
Punite po želji i uživajte!
Originalni recept možete pronaći na miss7gastro.