Donosimo recept za kraljicu veljače - krafnu!

Canva
Veljaču najčešče povezujemo s karnevalom, a karneval s krafnama. Savršeno meke i prozračne iznutra, zlatno žute na površini, krafne se mogu puniti po vašoj želji - marmeladom, čokoladnim namazom ili možete uživati u praznima.
Vidi originalni članak

Sastojci:

  • 500 g glatkog brašna
  • 20 g šećera
  • 70 g maslaca sobne temperature
  • 2 cijela jaja
  • 2 žumanjka
  • 200 ml mlijeka
  • 2 žlice ruma
  • 20 g svježeg kvasca
  • 2 vanilin šećera
  • ribana korica jednog manjeg limuna
  • 1 žličica soli

Priprema:

Vrlo je bitno da svi sastojci budu sobne temperature pa ih je potrebno na vrijeme izvaditi iz hladnjaka.

Za početak, pomiješajte 10 g šećera, 3 jušne žlice mlakog mlijeka, izmrvljen kvasac i žličicu brašna i ostavite 15-ak minuta da se kvasac aktivira.

Brašno stavite u duboku zdjelu za miješanje, dodajte preostale šećere, smjesu s kvascem, limunovu koricu, sol i promiješajte. Dodajte jaja, žumanjke, preostalo mlijeko sobne temperature, rum i miješajte mikserom s nastavkom za tijesto 5 do 7 minuta.

Pustite da tijesto odmori desetak minuta, a zatim postepeno dodajte maslac i dalje mijesite mikserom sve dok se ne počne odvajati od posude, barem još 10 minuta, a potom ostavite da se diže na toplom da se tijesto udvostruči.

Udarite rukom tijesto da izađe zrak, premijesite, stavite u nauljenu zdjelu pokrivenu prozirnom folijom i pustite da se ponovno diže dok se tijesto ne udvostruči.

Tijesto istresite na radnu površinu i razvaljajte na debljinu od približno 3 cm. Izrežite krafne okruglim kalupom za izrezivanje ili čašom od približno 7 cm u promjeru. Svaku stavite na komadić papira za pečenje premazan uljem i na pleh, tako ih je lakše kasnije stavljati u ulje. Ostavite pokriveno da se krafne skoro udvostruče.

U zagrijano duboko ulje (niža temperatura, oko 170°C) stavite krafne, prvo gornju stranu i pržite poklopljeno dok ne porumene, dvije do tri minute pa ih okrenite i pržite s druge strane, isto oko dvije minute, nije potrebno poklopiti ih.

Izvadite ih na kuhinjski papir da se upije višak masnoće i posipajte šećerom u prahu ili uvaljajte u sitni kristal šećer.

Punite po želji i uživajte! 

Originalni recept možete pronaći na miss7gastro.



 

Posjeti joomboos.24sata.hr