Evo kako ove godine imati lijepu i gustu pšenicu

canva
Danas slavimo blagdan svete Lucije, a jedan od običaja koji prakticiramo na današnji dan je sijanje pšenice koja će biti dio našeg božićnog ugođaja
Vidi originalni članak

Sveta Lucija zaštitnica je slijepaca, krojača, lađara, staklara, pisara kovača i ratara, a pšenica koja se tradicionalno sije na današnji dan simbolizira plodnost, piše 24sata

Prema narodnom vjerovanju, ako vaša pšenica bude gusta i visoka, to znači da će vam takva biti i nadolazeća godina. Upravo zato vam donosimo nekoliko savjeta kako da ona bude što ljepša. 

Da bi narasla što bogatija i gušća, prije sijanja pšenicu je dobro namočiti u mlakoj vodi te je ostaviti preko noći da odstoji. Nakon toga ju osušite na papirnatom ubrusu i zatim posijte. Najbolje ju je posijati u posudi s vlažnom zemljom.

Nemojte štedjeti na sjemenu i prekrijte njime dno posude tako da ne ostane praznog mjesta. Čak je poželjno da se sjeme preklapa.

Pšenicu prekrijte zemljom ili umjesto zemlje stavite tanki sloj vate koji ste natopili vodom i na njega dodajte još malo pšenice. Pšenicu potom zalijte, prekrijte prozirnom folijom i postavite na toplo i dobro osvijetljeno mjesto.

Nakon tri ili četiri dana maknite foliju pa pšenicu poprskajte vodom i nastavite ju prskati svaki drugi dan. 

 

 

Posjeti joomboos.24sata.hr