Prvi 1346 pregleda 13. prosinca 2022.

Evo kako ove godine imati lijepu i gustu pšenicu

canva

Danas slavimo blagdan svete Lucije, a jedan od običaja koji prakticiramo na današnji dan je sijanje pšenice koja će biti dio našeg božićnog ugođaja

Sveta Lucija zaštitnica je slijepaca, krojača, lađara, staklara, pisara kovača i ratara, a pšenica koja se tradicionalno sije na današnji dan simbolizira plodnost, piše 24sata

Prema narodnom vjerovanju, ako vaša pšenica bude gusta i visoka, to znači da će vam takva biti i nadolazeća godina. Upravo zato vam donosimo nekoliko savjeta kako da ona bude što ljepša. 

 | Autor: canva canva

Da bi narasla što bogatija i gušća, prije sijanja pšenicu je dobro namočiti u mlakoj vodi te je ostaviti preko noći da odstoji. Nakon toga ju osušite na papirnatom ubrusu i zatim posijte. Najbolje ju je posijati u posudi s vlažnom zemljom.

Nemojte štedjeti na sjemenu i prekrijte njime dno posude tako da ne ostane praznog mjesta. Čak je poželjno da se sjeme preklapa.

 | Autor: canva canva

Pšenicu prekrijte zemljom ili umjesto zemlje stavite tanki sloj vate koji ste natopili vodom i na njega dodajte još malo pšenice. Pšenicu potom zalijte, prekrijte prozirnom folijom i postavite na toplo i dobro osvijetljeno mjesto.

 | Autor: canva canva

Nakon tri ili četiri dana maknite foliju pa pšenicu poprskajte vodom i nastavite ju prskati svaki drugi dan. 

 

 | Autor:  

Tvoja reakcija?