Evo recepta za kukuruzni kruh kakav su naše bake pravile!

marija.h.j/instagram
Nema ništa bolje od toplog, domaćeg kruha uz fino varivo u ove hladne dane kakav su naše bake pravile, stoga smo za vas pronašli jedan odličan recept koji će vas vratiti u djetinjstvo. Uživajte!
Vidi originalni članak

Domaći kukuruzni kruh radi se od fino mljevenog kukuruznog brašna kojeg možeš pronaći u gotovo svakom supermarketu. Kruh pripremljen od isključivo kukuruznog brašna bio bi previše kompaktan i čvrst pa je potrebno pomiješati kukuruzno i pšenično brašno, piše miss7gastro.

Sastojci:

  • 250 g kukuruznog brašna

  • 250 g pšeničnog brašna

  • Pola svježeg kvasca

  • Pola vrećice praška za pecivo

  • Žličica šećera

  • 200 ml mlijeka

  • 200 ml vode

  • 2 žličice soli

  • Žlica ulja

  • Malo kukuruzne krupice

Priprema:

Pomiješajte kvasac, šećer i toplo mlijeko pa ostavite da se aktivira. 

U zdjeli pomiješajte kukuruzno i pšenično brašno te dodajte sol i prašak za pecivo.  Potom u smjesu suhih sastojaka dodajte aktivirani kvasac, vodu i žlicu ulja te zamijesite glatko tijesto koje se ne lijepi za posudu i ruke. 

Tijesto ostavite u toplom kutku doma da se diže oko pola sata. 

Kada se udvostručilo volumenom, tijesto ponovno premijesite i stavite u kalup za pečenje kruha.  Ostavite da se tijesto u kalupu diže još 20-ak minuta i zatim po želji pomoću oštrog noža ili žileta, zarežite crtice na površini. 

Posipajte kruh kukuruznom krupicom i stavite peći na 180 stupnjeva 20 do 30 minuta. 

Kruh nakon pečenja ostavite da se ohladi, a potom uživajte u njegovom bogatom okusu koji se odlično ljubi s varivima ili pak raznoraznim namazima.

Dobar tek!

 

Posjeti joomboos.24sata.hr