Nema ništa bolje od toplog, domaćeg kruha uz fino varivo u ove hladne dane kakav su naše bake pravile, stoga smo za vas pronašli jedan odličan recept koji će vas vratiti u djetinjstvo. Uživajte!
Domaći kukuruzni kruh radi se od fino mljevenog kukuruznog brašna kojeg možeš pronaći u gotovo svakom supermarketu. Kruh pripremljen od isključivo kukuruznog brašna bio bi previše kompaktan i čvrst pa je potrebno pomiješati kukuruzno i pšenično brašno, piše miss7gastro.
Sastojci:
-
250 g kukuruznog brašna
-
250 g pšeničnog brašna
-
Pola svježeg kvasca
-
Pola vrećice praška za pecivo
-
Žličica šećera
-
200 ml mlijeka
-
200 ml vode
-
2 žličice soli
-
Žlica ulja
-
Malo kukuruzne krupice
Priprema:
Pomiješajte kvasac, šećer i toplo mlijeko pa ostavite da se aktivira.
U zdjeli pomiješajte kukuruzno i pšenično brašno te dodajte sol i prašak za pecivo. Potom u smjesu suhih sastojaka dodajte aktivirani kvasac, vodu i žlicu ulja te zamijesite glatko tijesto koje se ne lijepi za posudu i ruke.
Tijesto ostavite u toplom kutku doma da se diže oko pola sata.
Kada se udvostručilo volumenom, tijesto ponovno premijesite i stavite u kalup za pečenje kruha. Ostavite da se tijesto u kalupu diže još 20-ak minuta i zatim po želji pomoću oštrog noža ili žileta, zarežite crtice na površini.
Posipajte kruh kukuruznom krupicom i stavite peći na 180 stupnjeva 20 do 30 minuta.
Kruh nakon pečenja ostavite da se ohladi, a potom uživajte u njegovom bogatom okusu koji se odlično ljubi s varivima ili pak raznoraznim namazima.
Dobar tek!
Komentiraj, znaš da želiš!
Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun?
Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.