Gibanica od čvaraka delicija je koju morate probati!
Sastojci za tijesto:
- 500-600 grama brašna
- 22 grama svježeg kvasca (ili 1 paketić, odnosno 7 grama instant kvasca)
- 350 ml mlijeka
- 1 žličica soli
- 1/2 žličice šećera
- 1 jaje
- 3 žlice svinjske masti
Sastojci za nadjev i premaz:
- 250 grama čvaraka
- žlica svinjske masti (za prženje čvaraka i luka)
- 1 glavica luka
- 1 jaje – za premazati gibanicu prije pečenja
- 1 žlica masti (za namastiti kalup)
- svježe mljeveni crni papar
Postupak:
1. Prvo pripremite kvas od 100 ml toplog mlijeka, šećera, žličice brašna i kvasca. Nakon 10-ak minuta, kad se kvas digne, zamijesite tijesto.
2. Tijesto zamijesite od dignutog kvasa, brašna, soli, jaja na sobnoj temperaturi, ostatka mlijeka (treba biti toplo, odnosno mlako, no ne i vruće) te masti. Tijesto mijesite minimalno 10-ak minuta, kako bi se razvio gluten, a smjesa postala jednolična i glatka.
3. Tijesto ostavite na toplom mjestu, pokriveno krpom ili prozirnom folijom i pustite da se diže 60 minuta. Nakon prvog dizanja premijesite tijesto i pustite ga da se diže još 90 minuta (pokriveno, na toplom). Dok se tijesto diže, pripremite nadjev.
4. Na malo masti zagrijte čvarke da i oni otpuste dio masti. Izvadite ih iz tave, pustite da se ohlade pa usitnite. Možete ih usitniti u mašini za mljevenje mesa, sjeckalici ili pak nožem (ova zadnja opcija dosta je umarajuća i dugotrajna).
5. Na ostatku masti prepržite luk do karamelizacije, odnosno smeđe boje.
6. Tijesto stavite na pobrašnjenu površinu, razvaljajte u pravokutnik, na debljinu od 1 cm. Rubove tijesta namažite razmućenim jajem, po tijestu rasporedite čvarke, a na njih i luk. Zarolajte tijesto, stavite ga u lim (obično se potica oblikuje u krug s rupom u sredini) i pustite da se diže 30-ak minuta.
7. Prije pečenja premažite jajem i pecite na 180 stupnjeva oko 45 minuta, odnosno dok ne dobije zlaćanu boju.
Originalni recept pronađite na portalu Miss Gastro!