Ako trebate ideju za slani recept sa čvarcima koji će oduševiti vaše bližnje, evo jednog naših susjeda Slovenaca! Pogledajte kako pripremiti slanu gibanicu od čvaraka kojoj je teško odoljeti
Sastojci za tijesto:
- 500-600 grama brašna
- 22 grama svježeg kvasca (ili 1 paketić, odnosno 7 grama instant kvasca)
- 350 ml mlijeka
- 1 žličica soli
- 1/2 žličice šećera
- 1 jaje
- 3 žlice svinjske masti
Sastojci za nadjev i premaz:
- 250 grama čvaraka
- žlica svinjske masti (za prženje čvaraka i luka)
- 1 glavica luka
- 1 jaje – za premazati gibanicu prije pečenja
- 1 žlica masti (za namastiti kalup)
- svježe mljeveni crni papar
Postupak:
1. Prvo pripremite kvas od 100 ml toplog mlijeka, šećera, žličice brašna i kvasca. Nakon 10-ak minuta, kad se kvas digne, zamijesite tijesto.
2. Tijesto zamijesite od dignutog kvasa, brašna, soli, jaja na sobnoj temperaturi, ostatka mlijeka (treba biti toplo, odnosno mlako, no ne i vruće) te masti. Tijesto mijesite minimalno 10-ak minuta, kako bi se razvio gluten, a smjesa postala jednolična i glatka.
3. Tijesto ostavite na toplom mjestu, pokriveno krpom ili prozirnom folijom i pustite da se diže 60 minuta. Nakon prvog dizanja premijesite tijesto i pustite ga da se diže još 90 minuta (pokriveno, na toplom). Dok se tijesto diže, pripremite nadjev.
4. Na malo masti zagrijte čvarke da i oni otpuste dio masti. Izvadite ih iz tave, pustite da se ohlade pa usitnite. Možete ih usitniti u mašini za mljevenje mesa, sjeckalici ili pak nožem (ova zadnja opcija dosta je umarajuća i dugotrajna).
5. Na ostatku masti prepržite luk do karamelizacije, odnosno smeđe boje.
6. Tijesto stavite na pobrašnjenu površinu, razvaljajte u pravokutnik, na debljinu od 1 cm. Rubove tijesta namažite razmućenim jajem, po tijestu rasporedite čvarke, a na njih i luk. Zarolajte tijesto, stavite ga u lim (obično se potica oblikuje u krug s rupom u sredini) i pustite da se diže 30-ak minuta.
7. Prije pečenja premažite jajem i pecite na 180 stupnjeva oko 45 minuta, odnosno dok ne dobije zlaćanu boju.
Originalni recept pronađite na portalu Miss Gastro!
Komentiraj, znaš da želiš!
Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun?
Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.