Gravče na tavče: Omiljena makedonska delicija
Sastojci:
- 500 g graha
- 400 g suhih rebarca
- 300 g crvene paprike
- 200 g rajčice
- 200 g luka
- 3 češnja češnjaka
- 3 žlice ulja
- svežanj peršina
- 1 ljuta papričica
- žličica mljevene paprike
- 3 žlice brašna
- sol, papar
Priprema:
Prvo namočite grah u vodi dan prije kuhanja.
Skuhati ga u slanoj vodi i ocijediti. Može se koristiti i kuhani grah iz konzerve. Suha rebra narezati na nekoliko manjih komada i skuhati ih u zasebnom loncu. Sačuvati vodu u kojoj su se rebra kuhala.
Nasjeckati luk i popržiti ga na vrućem ulju, a zatim ga zaliti vodom koju ste sačuvali od rebra i nastaviti pirjati na umjerenoj vatri još 15 minuta. Dodati narezanu svježu papriku, nasjeckani češnjak, ljutu papričicu i rajčice i sve zajedno pirjati još 10 minuta.
Na kraju zapržiti s crvenom paprikom u prahu i brašnom, a zatim sve zaliti s još 300 ml vode od kuhanja rebarca i prokuhati. Staviti kuhani grah u zemljanu posudu, dodati kuhana rebra, pirjano povrće, začine i pažljivo promiješati.
Zapeći u pećnici na 200 stupnjeva 30-ak minuta. Po potrebi naliti još vode od rebra ili običnu toplu vodu.
Originalni recept možeš pronaći ovdje!