Hodanjem do zdravlja - sedam prednosti kretanja

Canva
Danas je Svjetski dan hodanja! Ako dosad niste bili ljubitelj hodanja, nakon što pročitate koje benefite vam ono donosi, možda se predomislite
Vidi originalni članak

1. Bolji mozak, bolji um

Dokazano je da hodanje u mozgu podiže razinu endorfina, hormona sreće, a u tijelu značajno smanjuje stres. Dapače, ima sveukupno dobro djelovanje na zdravlje mozga i može čak smanjiti i eventualne rizike za razvoj Alzheimerove bolesti i demencije, piše miss7.

2. Poboljšani vid 

Dosta iznenađujuće, ali hodanje može poboljšati vid. Kako? Smanjuje očni tlak pa tako i probleme s glaukomom.

3. Snažnije srce

Američka udruga za zdravlje srca ustvrdila je da je hodanje jednako korisno kao i trčanje. Vrlo je dobra aktivnost koja pomaže smanjenju rizika od srčanog udara i drugih boljesti povezanih s kardiovaskularnim sustavom. Poboljšava i cirkulaciju, smanjuje kolesterol i stabilizira krvni tlak.

4. Veća pluća

 Hodanje omogućuje našim plućima da "upumpaju" veću količinu kisika u naše tijelo. Osim što se tako iz tijela eliminiraju toksini, hodanje može uvelike utjecati na zdravlje pluća i prevenirati boljesti pluća.

5. Zdravija gušterača

Želiš li održati zdravu razinu šećera u krvi, neka ti hodanje postane svakodnevna navika. Zapravo, kad se usporedi s trčanjem, hodanje je bolji izbor u prevenciji dijebetesa, pokazale su studije. Ljudi koji hodaju šest puta tjedno imaju bolju razinu šećera od onih koji trče isto toliko puta tjedno.

6. Dobra probava

Kada hodamo i naše debelo crijevo se kreće. Ovi pokreti normaliziraju njegov i rad crijeva općenito što smanjuje rizik od nastanka karcinoma i problema s probavom poput zatvora i nadutosti.

7. Čvršći mišići

Mišići nam postaju vretenasti i vidljiviji kad izgubimo tjelesnu mast - što nije teško postići ako svaki dan napravimo 10.000 koraka. Za to će ti međutim trebati više od polusatne šetnje. Koliko točno, možeš pratiti na mobitelu - svaki ima neku "zdravu aplikaciju". Također, poželjno je da to bude žustriji hod, a ne da se vučeš - ovo je preporuka i u svim drugim slučajevima , ne samo želiš li očvrsnuti ili smršaviti. Nije grijeh oznojiti se, ali ne moraš hodati niti tako da izgubiš dah. Kontrola: ako hodaš brzo, ali još uvijek možeš pritom i pričati, brzina je dobra. Želiš li sportskiji hod, možeš si ga otežati hodanjem uzbrdo, izmjenjivati intervale žustrijeg ili laganijeg hoda ili pak hodati sa štapovima - nordijsko hodanje upošljava 90 posto mišića u tijelu. Osim toga našem je tijelu lako hodati tako da su upale mišića rijetkost, a nije potreban ni neki poseban period za oporavak.

Što kažete, kad krećete u šetnju?


 

Posjeti joomboos.24sata.hr