Idealan blagdanski prilog: Umak od feta sira i brusnica

Canva
Odličan umak od feta sira i brusnica koji se obično poslužuje uz krekere ili pak prženi kruh
Vidi originalni članak

Sastojci:

  • 60 ml soka od naranče
  • žličica narančine korice
  • 2 žlice meda
  • 1 šalica smrznutih brusnica
  • timijan
  • 170 g feta sira
  • 1 režanj češnjaka
  • 170 g krem sira
  • prstohvat crvene paprike
  • 2 žlice maslinovog ulja
  • 2 žlice pistacija

Priprema:

U manjoj posudi, na srednjoj vatri, pomiješaj sok od naranče i 1 žlicu meda te pusti da zavrije Dodaj zamrznute brusnice i listiće svježeg timijana (sa 1 grančice) i vrati na vatru.

Smanji vatru na srednje slabu i kuhaj, uz povremeno miješanje dok se brusnice ne počnu raspadati i puštati sok, 7-8 minuta. Umiješaj narančinu koricu i stavi sa strane da se ohladi.

Feta sir izvadi iz tekućine, te ga natrgaj i obaci u blender ili multipraktik. Dodaj feti sitno nasjeckani ili zdrobljeni češnjak i pahuljice crvene paprike te blendaj dok se feta ne raspadne u sitne mrvice. Dodaj krem sir i blendaj dalje dok ne dobiješ jednoličnu kremu. Tijekom blendanja dodaj ostatak maslinova ulja i blendaj dalje dok se sve ne sjedini.

Umak od feta sira prebaci u zdjelicu, preko njega stavi umak od brusnica i pospi grubo nasjeckanim tostiranim pistacijama te prelij preostalom žlicom meda. Posluži uz krekere ili prženi kruh.

 

Posjeti joomboos.24sata.hr