Idealan blagdanski prilog: Umak od feta sira i brusnica
Sastojci:
- 60 ml soka od naranče
- žličica narančine korice
- 2 žlice meda
- 1 šalica smrznutih brusnica
- timijan
- 170 g feta sira
- 1 režanj češnjaka
- 170 g krem sira
- prstohvat crvene paprike
- 2 žlice maslinovog ulja
- 2 žlice pistacija
Priprema:
U manjoj posudi, na srednjoj vatri, pomiješaj sok od naranče i 1 žlicu meda te pusti da zavrije Dodaj zamrznute brusnice i listiće svježeg timijana (sa 1 grančice) i vrati na vatru.
Smanji vatru na srednje slabu i kuhaj, uz povremeno miješanje dok se brusnice ne počnu raspadati i puštati sok, 7-8 minuta. Umiješaj narančinu koricu i stavi sa strane da se ohladi.
Feta sir izvadi iz tekućine, te ga natrgaj i obaci u blender ili multipraktik. Dodaj feti sitno nasjeckani ili zdrobljeni češnjak i pahuljice crvene paprike te blendaj dok se feta ne raspadne u sitne mrvice. Dodaj krem sir i blendaj dalje dok ne dobiješ jednoličnu kremu. Tijekom blendanja dodaj ostatak maslinova ulja i blendaj dalje dok se sve ne sjedini.
Umak od feta sira prebaci u zdjelicu, preko njega stavi umak od brusnica i pospi grubo nasjeckanim tostiranim pistacijama te prelij preostalom žlicom meda. Posluži uz krekere ili prženi kruh.