Idealno jelo za Badnjak: Brudet od bakalara

canva
Sočno bijelo meso bakalara nezaobilazan je blagdanski klasik kojem rijetki mogu odoljeti. Upravo zato donosimo provjereni recept za ukusan brudet od bakalara. Ova delicija tradicionalno se veže uz Badnjak, a običaj njezina pripremanja i uživanja posebno je ukorijenjen u dalmatinskoj kuhinji.
Vidi originalni članak

SASTOJCI

  • bakalar 1,50 kg
  • krumpir 3 kg
  • pelati iz konzerve 300 g
  • bijelo vino 400 ml
  • češnjak 4 režanj
  • sol
  • papar
  • maslinovo ulje 0,50 l
  • listići svježeg peršina 1 svežanj

POSTUPAK

  1. Bakalar namači na najmanje 24 sata (poželjno je na 3-4 dana) i najmanje jednom promijeni vodu. Zatim ga ocijedi i kuhaj u čistoj, lagano posoljenoj vodi. Kuhani bakalar izvadi, a vodu sačuvaj za temeljac. Očisti bakalar od kože i kostiju te natrgaj na manje komade, piše Miss7.
  2. Krumpir nareži na ploške, a peršin i češnjak sitno nasjeckaj.
  3. U vatrostalnu posudu slaži red bakalara pa red krumpira dok ne napuniš posudu. Dodaj pelate, bijelo vino, maslinovo ulje, nasjeckani peršin, češnjak, sol i papar.
  4. Sve zalij temeljcem i kuhaj dok krumpir ne omekša.
     
Posjeti joomboos.24sata.hr