Sočno bijelo meso bakalara nezaobilazan je blagdanski klasik kojem rijetki mogu odoljeti. Upravo zato donosimo provjereni recept za ukusan brudet od bakalara. Ova delicija tradicionalno se veže uz Badnjak, a običaj njezina pripremanja i uživanja posebno je ukorijenjen u dalmatinskoj kuhinji.
SASTOJCI
- bakalar 1,50 kg
- krumpir 3 kg
- pelati iz konzerve 300 g
- bijelo vino 400 ml
- češnjak 4 režanj
- sol
- papar
- maslinovo ulje 0,50 l
- listići svježeg peršina 1 svežanj
POSTUPAK
- Bakalar namači na najmanje 24 sata (poželjno je na 3-4 dana) i najmanje jednom promijeni vodu. Zatim ga ocijedi i kuhaj u čistoj, lagano posoljenoj vodi. Kuhani bakalar izvadi, a vodu sačuvaj za temeljac. Očisti bakalar od kože i kostiju te natrgaj na manje komade, piše Miss7.
- Krumpir nareži na ploške, a peršin i češnjak sitno nasjeckaj.
- U vatrostalnu posudu slaži red bakalara pa red krumpira dok ne napuniš posudu. Dodaj pelate, bijelo vino, maslinovo ulje, nasjeckani peršin, češnjak, sol i papar.
- Sve zalij temeljcem i kuhaj dok krumpir ne omekša.
Komentiraj, znaš da želiš!
Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun?
Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.