Ideja za badnji ručak: Bakalar na bijelo s krumpirom

screenshot/miss7gastro
Jedan od sinonima za Badnji dan je svakako bakalar. Donosimo vam recept za savršeni bakalar na bijelo s krumpirom koji na današnji dan možete pripremiti svojim voljenima. Dobar vam tek!
Vidi originalni članak

Sastojci:

  • 1 kg namočenog bakalara
  • 1 kg krumpira
  • 4 veća češnja češnjaka
  • oko 2 dl maslinovog ulja
  • puna šaka peršinovog lišća
  • Sol, šareni papar u zrnu

Priprema:

  1. Ako imate suhi bakalar, namačite ga u hladnoj vodi 3 dana uz redovito mijenjanje vode 1-2 puta dnevno.
  2. Stavite bakalar u lonac hladne vode da se kuha negdje 30 min.
  3. Kad je kuhan, očistite ga tako da mu odstranite kosti i kožu. (ostat će vam oko 600 g kuhanog bakalara).
  4. Vodu od kuhanja procijedite i sačuvajte.
  5. Jedan dio vode koristit ćete za kuhanje krumpira, a ostatak za podlijevanje bakalara.
  6. Ogulite krumpir pa ga narežite na šnite debljine jednog centimetra. Stavite krumpir u lonac i kuhajte ga da omekša. (Pazite da se ne prekuha.)
  7. Za to vrijeme usitnite češnjak i peršin.
  8. Stavite 3/4 peršina i češnjaka u lonac u koji ste stavili dl maslinovog ulja.
  9. Dodajte bakalar, posolite.
  10. Dodajte žlicu vode od koje je bakalar pa poklopite.
  11. Nekoliko puta snažno protresite lonac (gore-dole) kako bi dobili bijeli šug i kako bi bakalar omekšao ako je potrebno.
  12. Kad je krumpir kuhan, prebacite ga u lonac s bakalarom i dolijte vode od kuhanja bakalara toliko koliko rijetko želite da vam bude jelo.
  13. Dodajte ostatak peršina i češnjaka i još maslinovog ulja.
  14. Neka se kuha na pari još 30 minuta. (U veći lonac ulijte malo vode pa u njega stavite lonac s bakalarom tako da dno ne dodiruje vodu.
  15. Kuhajte poklopljeno. Kada je gotovo, dodajte još papra i maslinovog ulja po želji.

Originalni recept možete pronaći na missgastro.

Posjeti joomboos.24sata.hr