Ideja za badnji ručak: Bakalar na bijelo s krumpirom
Jedan od sinonima za Badnji dan je svakako bakalar. Donosimo vam recept za savršeni bakalar na bijelo s krumpirom koji na današnji dan možete pripremiti svojim voljenima. Dobar vam tek!
Sastojci:
- 1 kg namočenog bakalara
- 1 kg krumpira
- 4 veća češnja češnjaka
- oko 2 dl maslinovog ulja
- puna šaka peršinovog lišća
- Sol, šareni papar u zrnu
Priprema:
- Ako imate suhi bakalar, namačite ga u hladnoj vodi 3 dana uz redovito mijenjanje vode 1-2 puta dnevno.
- Stavite bakalar u lonac hladne vode da se kuha negdje 30 min.
- Kad je kuhan, očistite ga tako da mu odstranite kosti i kožu. (ostat će vam oko 600 g kuhanog bakalara).
- Vodu od kuhanja procijedite i sačuvajte.
- Jedan dio vode koristit ćete za kuhanje krumpira, a ostatak za podlijevanje bakalara.
- Ogulite krumpir pa ga narežite na šnite debljine jednog centimetra. Stavite krumpir u lonac i kuhajte ga da omekša. (Pazite da se ne prekuha.)
- Za to vrijeme usitnite češnjak i peršin.
- Stavite 3/4 peršina i češnjaka u lonac u koji ste stavili dl maslinovog ulja.
- Dodajte bakalar, posolite.
- Dodajte žlicu vode od koje je bakalar pa poklopite.
- Nekoliko puta snažno protresite lonac (gore-dole) kako bi dobili bijeli šug i kako bi bakalar omekšao ako je potrebno.
- Kad je krumpir kuhan, prebacite ga u lonac s bakalarom i dolijte vode od kuhanja bakalara toliko koliko rijetko želite da vam bude jelo.
- Dodajte ostatak peršina i češnjaka i još maslinovog ulja.
- Neka se kuha na pari još 30 minuta. (U veći lonac ulijte malo vode pa u njega stavite lonac s bakalarom tako da dno ne dodiruje vodu.
- Kuhajte poklopljeno. Kada je gotovo, dodajte još papra i maslinovog ulja po želji.
Originalni recept možete pronaći na missgastro.