Jelo koje grije dušu i tijelo: Gusta juha od rajčice

Canva
Ova će vas juha ugrijati i u najhladnije dane
Vidi originalni članak

Sastojci:

  • 3 žlice maslinovog ulja
  • 2 luka
  • 3 režnja češnjaka
  • 4 šalice povrtnog temeljca
  • 1 konzerva pelata
  • prstohvat šafrana
  • sol, papar
  • pola šalice orzo tjestenine
  • pola šalice vrhnja za kuhanje
  • 4 kriške kruha
  • 2 žlice maslaca
  • 120 g gruyere

Priprema:

U većem loncu ugrij maslinovo ulje na srednjoj vatri dodaj luk i prži oko 15 minuta, uz povremeno miješanje, dok luk ne dobije žuto-zlatnu boju. Dodaj češnjak i dinstaj još minutu.

Ulij temeljac, dodaj i rajčice, šafran, žličicu soli i žličicu papra. Pusti da zavrije, smanji vatru i pusti da ključa 15-ak minuta. Dodaj tjesteninu, umiješaj vrhnje za kuhanje, pusti da lagano vrije još 10-ak minuta, uz često miješanje.

Za krutone ugrij grill ploču, šnite kruha premaži rastopljenim maslacem, a posebno dobro premaži rubove. Dvije šnite kruha stavi na tanjur, na njih stavi ribani sir pa poklopi s druge dvije šnite kruha. Grilaj sendviče na ugrijanom grilu oko 5 minuta.

Pusti da odstoje oko minutu, potom ih nareži na kockice. Juhu posluži s krutonima.

 

Posjeti joomboos.24sata.hr