Jesen ne smije proći bez sekeli gulaša. Evo recepta
Sastojci:
- 500 g svinjske lopatice
- 500 g narezanog kiselog zelja
- 2 glavice luka srednje veličine
- 1 žlica svinjske masti
- 1 žlica slatke mljevene paprike
- 1 žlica brašna
- 1 režanj češnjaka
- Sol i papar
- Voda ili temeljac
Priprema:
Na ugrijanoj masti zažutite sitno narezani luk, a zatim smanjite vatru i dodajte žlicu mljevene crvene paprike i brašno, pa sve popržite. Smanjite vatru i dodajte meso narezano na kockice, pa ga, kako piše Volim meso, popržite sa svih strana.
Kad je meso dobilo smeđu boju, dodajte sitno sjeckani češnjak i papar i po potrebi soli. Kod dodavanja soli vodite računa o slanoći kiselog zelja. Meso podlijte vrlo malom količinom vode ili temeljca i dinstajte na umjerenoj vatri. Vodu ili temeljac dodajte postepeno i u malim količinama. Meso se ne smije kuhati, dakle ne smije plivati u tekućini, nego više pržiti.
Kad je meso napola kuhano, dodajte mu kiselo rezano zelje. Provjerite slanoću i kiselost zelja, pa ga, ako treba, isperite. Kada ste dodali zelje, nemojte mu dodavati vodu već ostavite da se malo prži. Kada je zelje poprimilo zlaćanu boju, dodajte malo vode ili temeljca.
Sve nastavite pirjati na umjerenoj temperaturi uz povremeno dodavanje manjih količina vode ili temeljca, dok meso ne bude potpuno mekano. Provjerite slanost i kiselost jela pa po potrebi dodajte soli ili vode od zelja. Vodite računa o tome da ne prekuhate zelje - trebalo bi ostati pomalo čvrsto kada je gulaš gotov.
Kada je gulaš gotov, poslužite ga uz pire krumpir, žgance ili neki drugi prilog koji vam najbolje odgovara.
Dobar tek!