Jesenski hit specijalitet: Vafli od bundeve
Sastojci:
- 2 šalice oštrog brašna
- žličica đumbira
- žličica cimeta
- prstohvat muškatnog oraščića
- prstohvat klinčića
- 1/4 šalice šećera
- žličica praška za pecivo
- pola žličice sode bikarbone
- žličica krupne soli
- 3 jaja
- 1 i 1/4 šalice mlijeka
- pola šalice pirea od bundeve
- 125 g maslaca
- suncokretovo ulje
- javorov sirup
- sjemenke bundeve
Priprema:
Pećnicu zagrij na 135 stupnjeva, a uključi i pekač za vafle da se ugrije.
U srednjoj zdjeli izmiješaj suhe sastojke brašno, začine, šećer, prašak za pecivo, sodu bikarbonu i sol. U drugoj posudi pjenjačom izmiješaj sve mokre sastojke - jaja, mlijeko, pire od bundeve, rastopljeni maslac. Mokre sastojke dodaj u suhe i dobro izmiješaj.
Pekač za vafle namasti uljem. Ulij oko 1 šalicu tijesta u sredinu pekača za vafle (količina ovisi o veličini pekača za vafle). Potom tijesto rasporedi po cijelom pekaču uz pomoć špatule. Peci dok vafli ne dobiju zlaćanu boju, 7-8 minuta.
Vafle izvadi iz pekača i par puta brzo prebaci iz ruke u ruku kako bi se malo ohladili i dobili hrskavu koricu. Malo ohlađene vafle ubaci u zagrijanu pećnicu i drži ih tamo do posluživanja.
Ponovi postupak s ostatkom tijesta za vafle od bundeve. Vafle od bundeve posluži s javorovim sirupom i/ili tostirani bučinim golicama.