Kad izlazite, ne nosite nakit. Na povratku sve dezinficirajte

canva/hzjz
Hrvatski zavod za javno zdravstvo objavio je Upute o tome kako se pripremiti za izlazak iz kuće te kako se ponašati kad dođemo iz trgovine ili šetnje sa psom dok traje rizik od zaraze korona virusom
Vidi originalni članak

Objavili su detaljne upute o tome kako se ponašati prilikom izlaska iz stana ili kuće te nakon povratka iz dućana ili iz šetnje sa psima. Sve su upute vizualno prikazali, a evo najvažnijih kojih bismo se svi trebali pridržavati kako bismo usporili širenje zaraze.

Evo kako se ponašati kad izlazite iz kuće

A što kad se vratite iz dućana ili šetnje?

Kad se vratite u kuću ili stan iz trgovine, banke, ili šetnje sa psom, ne dirajte ništa oko sebe. Skinite obuću i dezinficirajte šape kućnih ljubimaca. Odmah skinite i sve gornje slojeve odjeće i stavite ih u plastičnu vrećicu. Odložite torbicu, ključeve, novčanik i slične predmete u kutiji koju ste pripremili na ulazu u stan i odmah operite lice i ruke sapunom i vodom. Potom treba ponovo navući rukavice i dezinficirati mobitel i naočale alkoholom, te površinu torbica koje ste donijeli u stan izbjeljivačem (varikinom). Skinite i te rukavice i odložite ih u smeće te opet dobro operite ruke i sapunom i vodom, piše 24sata.

Što ako živite s osobom u riziku od zaraze?

Ako živite s osobom koja je u riziku od zaraze, obavezno spavajte u odvojenim krevetima, često perite posteljinu i provjetravajte prostorije i jako je važno da konstantno održavate udaljenost između vas i te osobe, poručuju iz HZJZ-a.

Sve detalje pronađite na portalu 24sata te 24sata YouTube kanalu.

Posjeti joomboos.24sata.hr