Klasik kojem se rado vraćamo: Pita sa sirom
Sastojci:
- 350 g brašna
- 100 g maslaca sobne temperature
- 25 g masti
- 150 g šećera
- 2 žumanjka
- 2 pune, ravne žlice kajmaka
- 1 prašak za pecivo
- naribana kora jednog limuna
- 1/2 kg svježeg sira
- 130 g šećera
- 1 vanilin šećer
- 2 bjelanjka
Priprema:
Izradi tijesto. Brašno i prašak za pecivo prosij u veću posudu, ubaci šećer, pa dodaj maslac i mast i trljaj prstima kako bi se brašno pomiješalo maslacem i stvorilo mrvice. Dodaj ostale sastojke i mijesi dok ne dobijete glatko tijesto s kojim je lako rukovati.
Tijesto podijeli na dva dijela i drži u hladnjaku par minuta, odnosno dok ne smiksaš kremu. Bjelanjke izmiksaj u čvrsti snijeg. Zatim miksaj šećere sa sirom minutu. Siru dodaj bjelanjke i lagano miksaj dok se krema ne sjedini i ne postane sjajna i glatka.
Tijesto izvadi iz hladnjaka. Pećnicu upali na 180 stupnjeva nek se grije. Radnu površinu dobro pobrašni, pa razvij prvu polovicu tijesta u dimenzijama tepsije (tepsiju namasti i pobrašni, moja je bila 20 x 35cm ako se ne varam).
Lagano, uz pomoć oklagije, prebaci tijesto u tepsiju i malo izbockaj vilicom. Izlij kremu preko tijesta i lagano poravnaj. Isto napravi s drugom polovicom pa prebaci preko kreme. Lagano poravnaj, izbockaj na par mjesta.
Peci 30-40 min, odnosno dok gornja kora ne posmeđi. Pusti da se skroz ohladi prije rezanja, kako se kolač ne bi mrvio.
Originalni recept možete pronaći na miss7gastro.