Prvi 14750 pregleda 25. siječnja 2024.

Klasik kojem se rado vraćamo: Pita sa sirom

coolinarika/canva

Donosimo vam recept za kolač koji nas na prvi griz vraća u djetinjstvo

Sastojci:

  • 350 g brašna
  • 100 g maslaca sobne temperature
  • 25 g masti
  • 150 g šećera
  • 2 žumanjka
  • 2 pune, ravne žlice kajmaka 
  • 1 prašak za pecivo
  • naribana kora jednog limuna
  • 1/2 kg svježeg sira
  • 130 g šećera
  • 1 vanilin šećer
  • 2 bjelanjka
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Mile Butorac (@hungry_mile)

Priprema:

Izradi tijesto. Brašno i prašak za pecivo prosij u veću posudu, ubaci šećer, pa dodaj maslac i mast i trljaj prstima kako bi se brašno pomiješalo maslacem i stvorilo mrvice. Dodaj ostale sastojke i mijesi dok ne dobijete glatko tijesto s kojim je lako rukovati.

Tijesto podijeli na dva dijela i drži u hladnjaku par minuta, odnosno dok ne smiksaš kremu. Bjelanjke izmiksaj u čvrsti snijeg. Zatim miksaj šećere sa sirom minutu. Siru dodaj bjelanjke i lagano miksaj dok se krema ne sjedini i ne postane sjajna i glatka.

Tijesto izvadi iz hladnjaka. Pećnicu upali na 180 stupnjeva nek se grije. Radnu površinu dobro pobrašni, pa razvij prvu polovicu tijesta u dimenzijama tepsije (tepsiju namasti i pobrašni, moja je bila 20 x 35cm ako se ne varam).

Lagano, uz pomoć oklagije, prebaci tijesto u tepsiju i malo izbockaj vilicom. Izlij kremu preko tijesta i lagano poravnaj. Isto napravi s drugom polovicom pa prebaci preko kreme. Lagano poravnaj, izbockaj na par mjesta.

Peci 30-40 min, odnosno dok gornja kora ne posmeđi. Pusti da se skroz ohladi prije rezanja, kako se kolač ne bi mrvio.

Originalni recept možete pronaći na miss7gastro.

 

Tvoja reakcija?