Donosimo vam recept za kolač koji nas na prvi griz vraća u djetinjstvo
Sastojci:
- 350 g brašna
- 100 g maslaca sobne temperature
- 25 g masti
- 150 g šećera
- 2 žumanjka
- 2 pune, ravne žlice kajmaka
- 1 prašak za pecivo
- naribana kora jednog limuna
- 1/2 kg svježeg sira
- 130 g šećera
- 1 vanilin šećer
- 2 bjelanjka
Priprema:
Izradi tijesto. Brašno i prašak za pecivo prosij u veću posudu, ubaci šećer, pa dodaj maslac i mast i trljaj prstima kako bi se brašno pomiješalo maslacem i stvorilo mrvice. Dodaj ostale sastojke i mijesi dok ne dobijete glatko tijesto s kojim je lako rukovati.
Tijesto podijeli na dva dijela i drži u hladnjaku par minuta, odnosno dok ne smiksaš kremu. Bjelanjke izmiksaj u čvrsti snijeg. Zatim miksaj šećere sa sirom minutu. Siru dodaj bjelanjke i lagano miksaj dok se krema ne sjedini i ne postane sjajna i glatka.
Tijesto izvadi iz hladnjaka. Pećnicu upali na 180 stupnjeva nek se grije. Radnu površinu dobro pobrašni, pa razvij prvu polovicu tijesta u dimenzijama tepsije (tepsiju namasti i pobrašni, moja je bila 20 x 35cm ako se ne varam).
Lagano, uz pomoć oklagije, prebaci tijesto u tepsiju i malo izbockaj vilicom. Izlij kremu preko tijesta i lagano poravnaj. Isto napravi s drugom polovicom pa prebaci preko kreme. Lagano poravnaj, izbockaj na par mjesta.
Peci 30-40 min, odnosno dok gornja kora ne posmeđi. Pusti da se skroz ohladi prije rezanja, kako se kolač ne bi mrvio.
Originalni recept možete pronaći na miss7gastro.
Komentiraj, znaš da želiš!
Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun?
Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.