Klasik za kraj ljeta: Pita s domaćim šljivama!
Ako ste sačuvali nešto šljiva, koje su baš nedavno rodile, i jede vam se nešto slatko, morate isprobati ovu preukusnu pitu s domaćim šljivama koja će oduševiti sve! Evo recepta
Sastojci za tijesto:
- 250 grama glatkog brašna
- 100 grama oštrog brašna
- 100 grama hladnog maslaca
- 80 grama šećera
- prstohvat soli
- pola vrećice praška za pecivo
- malo ribane korice limuna
- 1 jaje
- 60 grama kiselog vrhnja
Sastojci za nadjev:
- oko 1 kilogram očišćenih šljiva
- 30 grama šećera
- 1 vanilin šećer
- malo cimeta
- žlica soka od limuna
- dvije žlice ruma
- žlica krušnih mrvica
- šećer u prahu za posipanje
- krušne mrvice (dodatno)
Priprema:
1. Za tijesto, u zdjeli pomiješajte sve sastojke dok se ne formira kugla od tijesta. Odvojite tijesto na dva dijela i u prozirnoj foliji ih stavite u hladnjak na barem pola sata, a može i do 1-2 sata.
2. Za nadjev narežite očišćene šljive i pomiješajte ih sa šećerom te ostalim sastojcima u zasebnoj zdjeli.
3. Namastite kalup promjera 22 x 34 cm i pospite brašnom ili obložite papirom za pečenje. Jedan dio tijesta razvaljajte i stavite na dno kalupa.
4. Tijesto izbodite vilicom i pospite onim dodatnim krušnim mrvicama prije nego na tijesto stavite nadjev od šljiva. Drugi dio tijesta naribajte na vrh i pecite na 180 stupnjeva oko 40 minuta. Kad se kolač malo ohladi, pospite ga šećerom u prahu i poslužite!