Prvi 594 pregleda 06. rujna 2024.

Klasik za kraj ljeta: Pita s domaćim šljivama!

canva

Ako ste sačuvali nešto šljiva, koje su baš nedavno rodile, i jede vam se nešto slatko, morate isprobati ovu preukusnu pitu s domaćim šljivama koja će oduševiti sve! Evo recepta

Sastojci za tijesto:

  • 250 grama glatkog brašna
  • 100 grama oštrog brašna
  • 100 grama hladnog maslaca
  • 80 grama šećera
  • prstohvat soli
  • pola vrećice praška za pecivo
  • malo ribane korice limuna
  • 1 jaje
  • 60 grama kiselog vrhnja

Sastojci za nadjev:

  • oko 1 kilogram očišćenih šljiva
  • 30 grama šećera
  • 1 vanilin šećer
  • malo cimeta
  • žlica soka od limuna
  • dvije žlice ruma 
  • žlica krušnih mrvica
  • šećer u prahu za posipanje
  • krušne mrvice (dodatno)

 | Autor: canva canva

Priprema:

1. Za tijesto, u zdjeli pomiješajte sve sastojke dok se ne formira kugla od tijesta. Odvojite tijesto na dva dijela i u prozirnoj foliji ih stavite u hladnjak na barem pola sata, a može i do 1-2 sata.

2. Za nadjev narežite očišćene šljive i pomiješajte ih sa šećerom te ostalim sastojcima u zasebnoj zdjeli.

3. Namastite kalup promjera 22 x 34 cm i pospite brašnom ili obložite papirom za pečenje. Jedan dio tijesta razvaljajte i stavite na dno kalupa. 

4. Tijesto izbodite vilicom i pospite onim dodatnim krušnim mrvicama prije nego na tijesto stavite nadjev od šljiva. Drugi dio tijesta naribajte na vrh i pecite na 180 stupnjeva oko 40 minuta. Kad se kolač malo ohladi, pospite ga šećerom u prahu i poslužite!

Tvoja reakcija?