Kombinacija iz snova - cheesecake baklava!
Sastojci:
KREMA:
- 400 g mascarpone sira
- 200 g sirnog namaza
- 200 g šećera
- 2 jaja
- 100 g grčkog jogurta
- 50 g brašna tip 00
- 1 žličica ekstrakta vanilije
HRSKAVA KORICA:
- 10/15 listova tijesta za savijače
- 100 g krupno nasjeckanih lješnjaka
- 30 g nasjeckanih pistacija
- 50 g maslaca za premazivanje manji komadić maslaca
SIRUP:
- 118 g vode
- 50 g šećera
- 70 g meda
- ekstrakt vanilije po želji
Priprema:
Pripremi kremu tako što ćeš zamiješati mikserom jaja, šećer i brašno. Dodaj kremasti sir, sirni namaz, grčki jogurt i ekstrakt vanilije, zamiješaj tek toliko da se sastojci sjedine.
Vrijeme je za slaganje torte. Najprije dobro premaži dno okrugle posude za pečenje maslacem. U posudu dodaj dva lista tijesta za savijače tako da oblože dno i stranice. Premaži ih maslacem, posipaj lješnjacima i pistacijama. Dodaj još dva lista tijesta tako da pokriju nepokrivene dijelove posude, ponovo premaži maslacem i zatim dodaj orašaste plodove.
Postupak ponovi dok ne dođeš do zadnjih kora koje je potrebno samo staviti, ne premazivati.
Ulij smjesu za cheesecake preko kora, a višak kora koje vise preko ruba posude odreži škarama ili nožem. Možeš ih i presaviti preko smjese za cheesecake.
Peci u prethodno zagrijanoj pećnici na 180 Celzijevih stupnjeva, oko 40 minuta ili dok kore i smjesa ne poprime zlatnu boju.
Dok se kolač peče, pripremi sirup tako što ćeš zakuhati sve sastojke u loncu dok ne dobiješ gustu smjesu.
Jednom kada je torta pečena, izvadi ju iz pećnice i dok je još vruća prelij sirupom. Pokušaj sirup izliti samo na koru, no ako se malo prolije po siru nije problem.
Ostavi kolač u kalupu da se ohladi barem dva sata u hladnjaku.
Originalni recept možete pronaći na miss7gastro.